Сторежът на втори метродиаметър може да започне до края на 2008 г.

649
Сторежът на втори метродиаметър може да започне до края на 2008 г.

Днес в сградата на Министерството на транспорта се сключиха договорите за проектиране и изграждане на втори метро диаметър на софийското метро. Споразуменията бяха подписани от Иван Братоев, изпълнителен директор на Столичен метрополитен ЕАД и представителите на Доуш Иншаат Ве Тиджарет АД Гьонюл Талу и Бурак Талу, както и с Цветан Цонев, представител на Обединение Метротрейс.

 

Сн.: Подписване на договора с представителите на Доуш Иншаат Ве Тиджарет АД Гьонюл Талу и Бурак Талу (Profit.bg) 

Турската компания е избрана за изпълнител на участъка на метрото Пътен възел Надежда – Централна ЖП Гара – Площад Света Неделя – бул. Патриарх Евтимий.

От своя страна Обединение Метротрейс ще изгражда участъкът бул. Патриарх Евтимий – НДК - бул. Черни връх с дължина 2.6 км. с три метро станции.

„Ние ще изискваме от победителите в конкурса да се придържат стриктно към условията по договра, заложените в него срокове, както и за качеството по работата, като се надявам, че до 2012 г. метрото да бъде изградено в двата участъка,“ заяви при подписването на договорите Иван Братоев.

За разширение на метрото в София ще се инвестират 175 млн. евро по направление на ОП Транспорт. Очаква се оценката по одобрение на ЕК.

„Гаранция за качественото изпълнение на възложената работа и в срок са заложените високи неустойки по договора като съм убеден, че те ще стимулират изпъолнителите,“ заяви на подписването министъра на транспорта Петър Мутафчиев. „Очакваме от Столична община да представи своята готовност по съфинансиране на проекта, за да може да представим документацията пред ЕК и да започне строежа на обекта. Надявам се, че до края на годината всички ще се поздравим с първата копка на новото метро направление.“

„Трябва да се знае, че за да се спазят сроковете, ние сме заложили изключително тежки неустойки които на ден са в размер на 70-80 хил. лв., като има и опция с неустойка до 20% при забавяне,“ каза Бойко Борисов, кмет на Столина община. - „С гарантирано писмо до МТ сме поели ангажимента по съфинансиране на проекта с решение на общинския съвет.“

Вижте още по темата: Мостстрой и Трейс участват с оферти за втори метро диаметър в София  

Сн.: Подписване на договора между Метрополитен ЕАД и Обединение Метротрейс, от ляво на дясно Цветан Цонев, представител на изпълнителя Обединение Метротрейс и Иван Братоев, изп. директор на бенефициента Метрополитен (Profit.bg)

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg