Стойчо Кацаров: Здравната система може да работи много по-добре

698
Стойчо Кацаров: Здравната система може да работи много по-добре

Лошите резултати, които отчитамe от борбата с пандемията от COVID-19, се дължат на две причини – недобротo състояние на здравната система като цяло и лошото управление на кризата. Страната ни беше последна по брой тестове, на първо място по обща смъртност и последна по ваксинации. Не заварихме утвърден общ план за лечение и диагностика на COVID-19. Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на брифинга на служебния кабинет днес.

Това са и първите задачи, с които се заехме, каза Кацаров. Още в първия ден променихме логистиката за снабдяване с ваксини. Някои лични лекари трябваше да пътуват по 100 км. за да получат ваксини. Дадохме приоритет на ваксинацията на възрастните хора, защото за тях процесът е въпрос на живот и смърт, каза Кацаров.

Ваксинацията продължава да е с незадоволителния темпове, но добрата новина е сравнително високият брой на възрастните хора, които са се ваксинирали през последния месец – над 400 000 души над 60-годишна възраст, което е почти толкова колкото за целия период преди това от началото на годината.  


Кацаров заяви, че е възложил на Националния център по обществено здраве и анализи да изготви анализ на причините за смъртността и да анализира дейността на всяка една от медицинските структури по време кризата, защото COVID-19 не е отминал и рискът от нова вълна през есента продължава да съществува. Ако не сме наясно какви са причините за лошите ни резултати, ще имаме същите лоши резултати и през следващата вълна, заяви Кацаров.

Той посочи, че България е една от първите държави в ЕС, която утвърди новите сертификати за ваксинация. Създадена е работна група с експерти и до края на другата седмица ще бъде публикуван единен протокол за диагностика и лечение на COVID-19, какъвто трябваше да има още миналата година, заяви Кацаров.

Правим корекции в противоепидемичните мерки, като следим много внимателно броя на заболелите и разпространението и търсим появата на нови щамове. Вследствие на намалелия брой на заразените може още тази седмица страната ни да влезе в зелената зона, според критериите на ЕК. С включването ни общоевропейската процедура за осигуряване за ваксини, така че ваксини за населението са осигурени и за 2022 и 2023 г., увери Кацаров.

Здравната система в страната има видими грешки, които могат да бъдат отстранени бързо не само с оглед на евентуалната трета вълна, която може да дойде в нашата страна, но и заради това, че здравната система и без COVID-19 се нуждае от промяна. Здравната система може да работи много по-добре, отколкото работи в момента и въпросът далече не е само на пари, но и на организация, заяви Кацаров.

Имаме съгласие с ръководството на НЗОК и на Българския лекарски съюз незабавно да започнат преговори за промени в условията и реда за оказване на медицинска помощ, така че да започнат да се поправят натрупаните недъзи в здравната система. Акцентът във всичко това е да се подобри обслужването на пациентите, каза Кацаров.

Стремежът ни да поставим пациента в центъра на система може да стане чрез неговото овластяване или предоставянето на повече възможности да избира.

Ще бъде създадена и нова Дирекция за правата на пациента към Министерството на здравеопазването, която той счита за задължителна, каза още Кацаров.

Стремим се да бъде възможно най-гъвкави и да отговорим на силния натиск, на който сме подложени от страна на министерството на туризма за възможно най-либерални мерки, за да може приемаме повече туристи, каза Кацаров. Винаги обаче имаме едно наум, защото ако изпуснем епидемията от контрол, това означава край на туристическия сезон. Най-добрата реклама за нашата страна ще бъде, ако сме в зелената зона и ни приемат като държава, която е безопасна от гледна точка на COVID-19, завърши той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg