Страните от Югоизточна Европа подготвят стратегия за превенция при бедствия

398
Страните от Югоизточна Европа подготвят стратегия за превенция при бедствия

Съвместна декларация за общи действия при бедствия приеха днес участниците в първата Министерска среща за готовност и превенция при бедствия, която се провежда в рамките на българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Страните се споразумяха за разработване на обща Стратегия за готовност и превенция при бедствия и двугодишен План за действие.

Това ще бъде подкрепа за националните дейности на всяка една държава в областта на управлението при бедствия и за по-нататъшното регионално взаимодействие, заяви вицепремиерът Емел Етем. Тя допълни, че днешната среща е изключително важна предвид опита, който страните участнички споделиха в своите доклади.

От своя страна, председателят на Съвета за регионално сътрудничество Хидо Бишчевич приветства усилията и даде висока оценка на мерките, които всяка една от страните е готова да предприеме за разрешаване на евентуални кризисни ситуации. Той допълни, че е необходимо да се намалят бюрократичните пречки, които забавят действията по взаимопомощ по време на бедствия. Към неговия апел се присъединиха вицепремиерът Емел Етем, специалният координатор на Пакта за стабилност д-р Ерхард Бусек, както и всички останали участници, съобщиха от пресцентъра на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии.

На срещата бяха обсъдени въпросите, свързани с бъдещото регионално сътрудничество. Представители от 12 страни на ниво вицепремиери, министри и заместник-министри, както и представители на Словенското председателство на ЕС, Европейската комисия, Световната банка, ООН и др. обмениха своя опит при наводнения, горски пожари и земетресения. В докладите си те представиха основните проблеми и отправиха своите предложения за бъдещи съвместни действия в региона на базата на натрупания вече опит.
От името на България главният директор на НС „Гражданска защита” Андрей Иванов постави акцент върху нуждата от провеждането на общи учения на силите на държавите от региона, на които да се унифицират подготовката и работата на спасителните екипи. Дискутирана бе и темата за необходимостта от изграждане и модернизиране на системите за ранно оповестяване. Всички участници се обединиха също и около идеята за подобряване на подготовката на населението за реакция при бедствия, което е и един от основните приоритети на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии.

Снимка: Министерство на държавната политика при бедствия и аварии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg