Страните от Югоизточна Европа подписаха съвместна декларация за сътрудничество

368
Страните от Югоизточна Европа подписаха съвместна декларация за сътрудничество

За мен е изключително важно, че успяхме да постигнем общ текст за Поморийската съвместна декларация и да дадем ясен знак за политическата воля на всички страни в региона за развитие на процеса за сътрудничество.

Това каза министър- председателят Сергей Станишев на пресконференция в Поморие. Той обяви приемането на декларацията след завършването на Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. От днес Молдова поема от България председателството на процеса.

Исторически Балканите и Югоизточна Европа имат репутацията на регион, който е нестабилен, в който историческите конфликти надделяват над добросъседските отношения, каза Станишев. "Смея да твърдя, независимо от историческото наследство, че в региона има съвършено нов дух на разбирателство и сътрудничество.

Трябва да се отчете фактът, че представители на Белград и Прищина седнаха на една маса във формата на Процеса за регионално сътрудничество", каза премиерът.

На тридневния форум в Поморие във връзка с европейската и евроатлантическата интеграция бе потвърдено, че бъдещо на страните от Югоизточна Европа е в ЕС.

Станишев посочи, че изготвянето на обща декларация било сложен процес, тъй като моментът за региона е критичен. С приемането й обаче страните са изразили ясна воля да продължат процеса на сътрудничество, тъй като без него очакванията за евроатлантическа и европейска интеграция за страните, които са извън този процес, са трудно реализуеми.

Според Станишев заключителният документ от форума е бил важен тест за политическата воля на държавните и политическите ръководители за сътрудничество.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...