Страните от Югоизточна Европа поемат в свои ръце сътрудничеството в региона

376
Страните от Югоизточна Европа поемат в свои ръце сътрудничеството в региона

„Регионалното сътрудничество би трябвало да включва всички страни. Не трябва да има изолирани или самоизолирали се.” Това заяви българският вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин на заключителната пресконференция след срещата на външните министри от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/, която се проведе в София, предаде БНР.

В международния форум взеха участие над 10 министри на външните работи, както и представители на различни организации като ЕС, НАТО, ООН, Световната банка, Европейската банка за развитие и др. Сред участниците бяха и представители на САЩ, Япония и Русия. Според министър Калфин това показва значението, което страните, и най-вече ЕС, отдават на трансформацията на регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа.

Един от основните приоритети на България, като председател на ПСЮИЕ, бе именно успешното завършване на процеса на трансформация на Пакта за стабилност в Съвета за регионално сътрудничество, в който страните от Югоизточна Европа да поемат в свои ръце сътрудничеството и утвърждаването на стабилността в региона, уточнява Българското национално радио.

„Процесът е доказал своята роля и важност и се е утвърдил, въпреки трудностите, като „автентичен” глас на региона в най-тежките моменти от неговата история”, посочи вицепремиерът. Началото му е поставено по инициатива на България преди 12 години на среща на министрите на външните работи от Югоизточна Европа, състояла се в София. В ПСЮИЕ участват Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Република Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора. В момента България е председателстваща Процеса за сътрудничество.

„Направихме оценка на обстановката в региона и искам да ви уверя, че независимо от създалата се ситуация, свързана с обявяването на независимостта на Косово, всички страни отново потвърдиха своята готовност да работят за реализирането на регионалния дневен ред и програма – каза пред медиите министър Калфин. - Всички се съгласихме, че дневният ред на регионалния формат се доближава до този на ЕС. Независимо от множеството кризи и неудачи, с които се сблъскаха страните от региона, духът на региона продължава да се утвърждава. Съгласихме се също, че трябва да работим за реализирането на печеливша стратегия за региона.”

Присъствието на представителите на Сърбия и на Косово на срещата на външните министри на ПСЮИЕ е важен факт, който трябва да се отчита, отбеляза министър Калфин. Той обаче призна, че диалогът между тях е много труден. По време на срещата представителите на Косово са изразили желание да бъдат приети като отделен участник в ПСЮИЕ. Сърбия, както можеше да се очаква, обаче е против.

„Апелирам всички страни и особено тези от региона да се въздържат от приемане на решение за статута на Косово, докато Международният съд не се произнесе по този въпрос”, каза пред медиите министърът на външните работи на Сърбия Вук Йеремич, който бе сред участниците в срещата. „Предстои в следващите няколко месеца да уточним по какъв начин регионалното сътрудничество ще включва всички страни. За нас принципният въпрос е да бъдат включени всички страни”, каза Ивайло Калфин. През месец май председателството на ПСЮИЕ ще бъде поето от Молдова.

„По време на българското председателство на ПСЮИЕ ние успяхме да реализираме много успешни проекти, в това число основаването на Съвета за регионално сътрудничество – каза зам.-министърът на външните работи на Молдова Валериу Осталеп. - Регионалното партньорство ще се осъществява в близко сътрудничество с ЕС и България е много важен партньор като страна член на ЕС. Това ще бъде много полезно за страните, които искат да се присъединят към ЕС. Република Молдова, която ще бъде следващия председател на ПСЮИЕ, високо оценява опита на България и по време на нашия мандат ще се възползваме от експертната помощ на страната. По време на председателството на Молдова ще се проведат 5 регионални инициативи в Югоизточна Европа. Считаме, че това е голямо предизвикателство, но и в същото време голяма възможност.”

Снимка: БГНЕС фото

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg