Стрес-тестовете потвърждават: АЕЦ Козлодуй е безопасна

1326
Стрес-тестовете потвърждават: АЕЦ Козлодуй е безопасна

Стрес – тестовете потвърждават, че АЕЦ "Козлодуй" е безопасна, заяви председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев на специален брифинг, предаде БГНЕС.

Всички съоръжения, в които има отработено ядрено гориво са обект на стрес-тестовете. България е предала своя окончателен доклад от 168 стр. на 30 декември 2011 г., който е бил изпратен в ЕК и от вчера е публикуван на страниците на Агенцията за ядрено регулиране.

От направените в края на миналата година стрес - тестове на АЕЦ "Козлодуй" следват изводите, че в сеизмично отношение конструкциите, системите и компонентите на централата са в състояние да осигурят безопасността й при максимално възможните за площадката въздействия, каза той.

Определени са и допълнителни мерки за повишаване на устойчивостта на блоковете 5 и 6, продължи председателят на АЯР.

По критерия "външно наводнение" след направените изследвания се потвърждава, че площадката на АЕЦ "Козлодуй" на практика е незаливаема.

Централата поддържа постоянна аварийна готовност на персонала, регламентирани са и действията за управление на авариите, налице са необходимите мерки за защита на персонала, обществото и околната среда.

Съществуващите средства за защита на целостта на херметичната обвивка, както и тези за ограничаване изхвърлянето на радиоактивни вещества извън херметичната зона са ефективни, категоричен е Сергей Цочев.

АЕЦ "Белене" е пред лицензиране и по тази причина тя не попада в стрес-тестовете, но АЯР е поискала да има такъв доклад, подобен на реакторите, които са в експлоатация. Целта е да се използва тази информация при лицензиране проектите на блоковете на бъдещата централа, поясни Сергей Цочев.

По-рано днес министърът на икономиката Трайчо Трайков се обяви за строителството на нов реактор в АЕЦ Козлодуй вместо изграждането на АЕЦ Белене.

Припомняме, че от лятото на миналата година всички 143 атомни електроцентрали в Европейския съюз са оценявани по общи критерии за сигурност.

Тестовете, които Европейската комисия поиска след инцидента в японската АЕЦ Фукушима, целят да определят устойчивостта на европейските АЕЦ при всички природни бедствия – земетресения, наводнения, цунами, студ, горещини, човешки рискове, като например самолетни катастрофи или терористични атаки.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Jojo
# 0
16:03 | 26 March 2012
The honesty of your potsnig is there for all to see
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...