Строежът на АЕЦ "Белене" запазва цената си от 3.997 млрд. евро

408
Строежът на АЕЦ

Стойността на строежа в Белене на втората българска атомна централа ще бъде 3.997 милиарда евро и няма да има увеличение на тази стойност, каза на пресконференция днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Разчитаме, че на 18 януари, при посещението на руския президент Владимир Путин в България, ще бъде подписан договорът за изграждане на първия и втория блок на централата с "Атомстрой експорт", добави той. Главен чуждестранен подизпълнител ще бъдат "Арева" и "Сименс", посочи Димитров. Той обяви, че строежът на АЕЦ трябва да започне през тази година.

През 2013 г. се предвижда да бъде завършен и пуснат в експлоатация първият блок на централата, през 2014 г. се очаква да заработи вторият блок. Прогнозната цена на произвежданата от новата АЕЦ електроенергия е 3.6 - 3.7 евроцента на киловатчас.

АЕЦ "Белене", с двата си блока по 1000 мегавата, ще даде на България толкова електроенергия, колкото ако се покрие цялата страна с вятърни мелници, посочи Димитров. Той отбеляза, че изграждането на атомната централа е най-изгодният енергиен проект за България.

Очаква се дефицитът на електроенергия в региона да достигне до 50 процента в близките години, посочи той. Възможността за реализиране на тази изключително евтина енергия отговаря на икономическите интереси на страната, добави Димитров. В отговор на въпрос той уточни, че страната ни няма ангажимент към държавите от региона за доставка на електроенергия от бъдещата централа, но че е в интерес на България да няма недостиг на енергия в региона и той да се развива добре икономически.

Управителят на предприятие "Белене" Йордан Георгиев посочи, че новата АЕЦ е най-добрият проект, който в момента се осъществява в Европа от гледна точка на сигурността. Централата ще бъде изградена на базата на еволюционен подход, който е
по-сигурен и безопасен в сравнение със серийния подход, каза
Георгиев.

Атомната електроцентрала не генерира въглеродни, серни и азотни окиси, не предизвиква киселинни дъждове, няма никакво вредно въздействие върху околната среда, посочи той. Георгиев отбеляза, че одобрението сред местното население за изграждането на централата е много високо - 97.2 процента от жителите на Белене одобряват проекта.

Изпълнителният директор на НЕК Любомир Велков посочи, че не се очаква да има закъснение в сроковете за изграждане на АЕЦ "Белене". Той припомни, че правителството гласува 600 милиона евро гаранция към "Евратом" и Европейската инвестиционна банка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg