Строежът на магистрала Черно море ще започне най-рано през 2027 г.

1721
Строежът на магистрала Черно море ще започне най-рано през 2027 г.

© Pixabay

Строежът на автомагистрала Черно море може да започне най-рано през 2027 г. В момента в Агенция Пътна инфраструктура се прави разширен идеен проект заедно с проектиране на подробен устройствен план за доизграждането на автомагистралата, съобщават от пътната агенция.

На експертен съвет през юли миналата година са били разгледани три варианта за трасе на недостроените участъци, като от тях е бил избран най-икономически изгодният. Недостроената част на аутобана до морето е около 100 км.

За да може да се продължи във втория етап на разработването на разширения идеен проект, трябва да се проведе процедура за оценка на влиянието върху околната среда.


Отсечката ще се строи на 4 лота и затова проектната документация ще бъде разделена за всеки от тях.

При най-добро стечение на обстоятелствата до края на 2027 г. ще бъдат готови техническите проекти и подробните устройствени планове (ПУП) по трасето, след това това ще се иска издаване на разрешение за строеж. Оптимистичният вариант е към края на 2027 г. да се сключи договор с изпълнителите на отделните лотове. Ще има тунел и няколко пътни възела, за да се осигури връзка с близките населени места. Довършването на автомагистрала Черно море ще отнеме поне 5 години, смятат от АПИ.

Колко километра пътища ще бъдат ремонтирани през 2022 г.?Вече се работи по създаването на фонда за регионално развитие с 1 млрд. лв. капитал


Изпълнението ще е сложно заради разнообразния терен по трасето. Част от него минава и през зони от мрежата Натура 2000.

През август миналата година стана ясно, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Агенцията Пътна инфраструктура и Българската банка за развитие са поели инициативата за финансовото обезпечаване на автомагистрала Черно море. За целта проектът е включен в програмата на инициативата Три морета. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

преминаващ
# 0
20:01 | 15 January 2022
100 km за 5 години = 55 метра на ден
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg