Строг контрол по ФАР и ИСПА предвиждат измененията в ЗОП

448
Строг контрол  по ФАР и ИСПА предвиждат измененията в ЗОП

На заседанието си на 22 юли 2008 г. Народното събрание прие промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), внесени от Министерски съвет. Засилване на контрола по изразходване на средствата по програмите ФАР и ИСПА, предвиждат измененията, които парламентът прие на първо четене.

Измененията на правителството предвиждат забрана на възложителя да използва упълномощаването като начин за заобикаляне на закона. Размерът на увеличението да е съобразен с процента на годишната инфлация в страната, предлага още правителството.

 Законопроектът цели да се усъвършенства нормативната уредба по обществените поръчки, да се улеснят субектите в провеждането на процедурите за възлагане на договори, да се изгради ефективен апарат за предварителен контрол и да се подобрят условията за правилното и еднакво прилагане на законодателството.

Парламентът прие на първо четене два законопроекта за лобизма - на Любен Дилов и Ася Михайлова - ОДС, и на Бойко Великов /КБ/ и група народни представители. Предстои двата проекта да бъдат обобщени в общ между първо и второ четене.

Предвижда се да се забрани лобистка дейност при предоставяне на концесии, регистрации и лицензии за радио- и телевизионна дейност, както и по отношение на приходната администрация, държавния финансов контрол, органите на съдебната власт, Конституционния съд, Сметната палата.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg