Строителството на Дунав мост 2 може да се оскъпи

508
Строителството на Дунав мост 2 може да се оскъпи

С шест месеца - с оглед на предварително утвърдения график, е забавено строителството на "Дунав мост 2" при Видин-Калафат. Това съобщи днес пред журналисти при посещението си във Видин вицепремиерът Меглена Плугчиева. Тя, заедно с министрите на транспорта - Петър Мутафчиев, и на вътрешните работи - Михаил Миков, както и с народни представители от "Коалиция за България", провериха на място хода на строителните работи на втория мост над река Дунав, който е най-големият български инфраструктурен обект.

Министрите с представители на изпълнителя - испанския консорциум ФСС, и с местната власт за ситуацията около изграждането на мостовото съоръжение. Пред журналисти вицепремиерът заяви, че изоставането ще бъде наваксано, за което фирмата ФСС е приела свой график за увеличаване на интензивността на строителните дейности. От испанския консорциум бяха получени уверения, че крайният срок за пускането в експлоатация на "Дунав мост 2" - октомври 2010 г., ще бъде спазен.

В случай, че се стигне до неспазване на сроковете и до нови закъснения, е възможно възникването на кризисна ситуация, която ще наложи определени предоговаряния и спиране на средствата от ЕС и дофинансиране на обекта, каза Плугчиева. Министърът на транспорта Петър Мутафчиев съобщи, че е възможно в хода на строителството да се наложи увеличаване на стойността на проекта, за което има обективни причини - по-високата цена на горивото, допълнителни дейности по строителството.

Но в момента, посочи министърът, испанската фирма не е искала допълнителни средства над договорените. Ако това се наложи, ще се водят разговори и ще се анализира обстановката, за да може финансовите проблеми да се решат в рамките на вече утвърдения бюджет, който трудно може да бъде надскочен, заяви Мутафчиев. През октомври представители на ЕК, на Европейската инвестиционна банка и на възложителя - българското правителство, ще посетят отново строителната площадка на "Дунав мост 2", съобщи Меглена Плугчиева.

На 2 октомври в Русе ще се състои поредното заседание на разширения българско-румънски комитет по изграждането на "Дунав мост 2", който ще набележи конкретни мерки за преодоляване на закъснението, добави Петър Мутафчиев. Министрите, депутатите и представителите на местната власт разгледаха информационния център на проекта в сградата на Областната администрация. Посетиха строителните площадки и селището, в което са офисите и лабораториите на изпълнителя - ФСС. Бяха и на мястото, където вече втора седмица се отливат първите фундаменти за моста в района на с. Антимово. На километър "796" край Дунав се запознаха с технологията на изграждането на фундаментите на първите мостови опори и с устоя на моста на българския бряг.

Припомняме, Дунав мост II e един от най-големите инфраструктурни проекти, които страната ни ще реализира през следващите години. Общата му стойност е 236 млн. евро. От тях 226 млн. евро са за строителни работи, а 10 млн. евро за предпроектни проучвания, проектиране и консултантска помощ. Предвиденият срок за изграждане на съоръжението е 38 месеца.

Мостът при Видин-Калафат е включен в регионалните инфраструктурни проекти на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа. С построяването му ще се ускори развитието на трансевропейски транспортен коридор №4 като част от общата европейска транспортна мрежа.

Общата дължина на Дунав мост II е 1971 м. Съоръжението, което е вантова стоманобетонна конструкция, ще бъде с четири пътни ленти и една железопътна линия. Ще се изгради и прилежащата пътна и железопътна инфраструктура, която включва построяването на нова товарна жп гара и 7 км жп линия, реконструкция на съществуващата пътническа гара и строителството на 4 пътни възела на две нива.

Проектът е подкрепен финансово от програмите ФАР и ИСПА на Европейския съюз, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), Кредитната институция за възстановяване на Федерална република Германия (KfW), Френската агенция за развитие (AFD) и държавния бюджет на Република България.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg