Строят 15 подземни паркинга в София

1517
Строят 15 подземни паркинга в София

Главният архитект на София Петър Диков внесе в комисиите на Столичния общински съвет 15 предложения за изграждането на подземни паркинги срещу 35-годишно срочно право на строеж.

Докладите предизвикаха дискусия сред съветниците от комисията по транспортна инфраструктура, които гласуваха предложение за създаването на работна група, която да разгледа и анализира предложените паркинги, както и да направи и обобщи нови предложения.

По думите на председателя на комисията по транспорт на СОС Радослав Тошев работната група трябва да определи кои са паркингите, които ще се изграждат сега, както и кои - на по-късен етап.

Внесените от Диков предложения са депозирани в СОС през март и април тази година, но за първи път влизат за обсъждане в комисиите на съвета, стана известно при обсъждането им.

Предлага се изграждането на подземен паркинг на бул. "Дж. Баучер" (между бул. "Черни връх" и ул. "Богатица") срещу 35-годишно срочно право на строеж за 3.113 млн. лв. Другото място е между бул. "К. Величков", бул. "Ал. Стамболийски" и ул. "Зайчар" - срещу 35-годишно срочно право на строеж за 2.653 млн. лв.

Останалите предложения са да се построят автоматизирани подземни паркинги на ул. "Сър Стивън Рънсиман", до парка "Заимов", срещу 35-годишно срочно право на строеж за 251 686 лв.; на бул. "П. Ю. Тодоров" в ж.к. "Иван Вазов" - срещу 35-годишно срочно право на строеж, за 246 хил. лв., на бул. "Д. Петков" - между ул. "Пиротска" и бул. "Т. Александров", срещу 35-годишно срочно право на строеж, за 482 хил. лв.; на бул. "Д. Петков", между бул. "Ал. Стамболийски" и ул. "Позитано", срещу 35-годишно срочно право на строеж за 321 хил. лв.; на бул. "Д. Петков" между бул. "Сливница" и ул. "Цар Симеон" срещу 35-годишно срочно право на строеж за 261 хил. лв.; на бул. "Д. Петков", между ул. "Цар Симеон" и ул. "Пиротска", срещу 35-годишно срочно право на строеж за 254 хил. лв.; на ул. "Крум Попов", до бул. "Св. Наум", срещу 35-годишно срочно право на строеж за 464 хил. лв.; в ж.к. "Хиподрума" на ул. "Софийски герой" срещу 35-годишно срочно право на строеж за 854 хил. лв.

Диков предлага да бъдат изградени и два подземни паркинга на бул. "Хр. Смирненски" - между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. "Стара стена" срещу 35-годишно срочно право на строеж за 1.91 млн. лв.; и между ул. "Стара стена" и ул. "Добри Войников" срещу 35-годишно срочно право на строеж за 1.412 млн. лв.

Има идея и за подземен паркинг по бул. "Цар Борис Трети", срещу 35-годишно срочно право на строеж, за 2.621 млн. лв.

Главният архитект предлага и още един - между ул. "Ш. Петьофи" и бул. "Витоша", който ще е автоматизиран и ще се строи срещу срочно право на строеж за 627 хил. лв.

Столичната община вече обяви процедура за изграждането на подземни паркинги срещу 99-годишно право на строеж, но тя се провали поради липсата на кандидати.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg