СУ протестира срещу намалението на бюджета

817
СУ протестира срещу намалението на бюджета

Студенти и преподаватели протестираха преди обед за около час пред Софийския университет заради намалените държавни субсидии за висшето образование.

Преподаватели и студенти се събра на главния вход на СУ, за да изразят несъгласието си с орязването на бюджета. С постановление на Министерски съвет от миналия месец бюджетът на университета е намален с още 10%. Така, от началото на годината средствата са намалени с общо 13 млн. лева. Протестът е подкрепен от Съвета на ректорите. В него участваха и учени от БАН.

"Държавната издръжка на студент през 2010 г. е по-ниска с близо 10% от тази за ученик в средното училище", заяви ректорът проф. Иван Илчев.

Образованието не е мястото, където трябва да се правят орязвания на бюджета. Тук има много млади и будни хора, много можещи хора и те са бъдещето на България, беше категорична студентка, дошла да подкрепи каузата.

Ректорът на СУ подчерта, че протестът е академичен, че не трябва да се политизира. Те се надяват, че не трябва да се подхожда еднакво към всички институции, когато се режат разходите.

Намаляването на бюджета означава по-малко средства за издръжката на студентите и модернизацията на висшето образование, коментира зам. ректорът доц. Желю Владимиров. И утре, когато се появи нужда от специалисти, изведнъж ние ще се окажем недостатъчно подготвени, защото базата и средствата не са позволявали. Като преподавател от Стопанския факултет искам да заявя, че в условия на криза по принцип се прави едно вътрешно преструктуриране, инвестиция в по-силните ни страни, за да може, когато кризата свърши, да излезем по-бързо напред.

Въпреки, че бюджетът на университетите е орязан с 20%, това не значи, че науката престава да бъде приоритет за страната. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на откриване на детска градина. Той призова университетите да са търпеливи, годината ще бъде трудна, но ще издържим.

"И здравето е приоритет. И театрите са приоритет. Кое не е приоритет в тая държава? И сигурността. Така, че моите уважения към всички, но когато цяла Европа се тресе от криза, режат пенсии, режат заплати, какво ли не, тези вузове трябваше да отидат да протестират в деня, в който вдигнаха с 900 милиона пенсиите в България, в деня, когато си тръгна предишното правителство. Щом са такива специалисти и експерти, трябваше да излязат и да кажат: „Извинете, но от къде ще намерите тези пари в условията на криза?"

Нека протестират, нека им чуят гласа, но аз мисля, че всички сме длъжни да затегнем малко колана по времето на криза", каза Борисов.

"Моят коментар е, че всеки може да протестира, но въпросът е кога и защо. Това заяви протестът министърът на образованието Сергей Игнатов. "В условия на криза обаче всички режат разходи, дори се стига до съкращения на хора. Не може най-старият университет да се обвинява правителството, че го е докарал до колапс. Моят коментар е друг - това е въпрос на мениджмънт".

Парадоксално е след като Европа прие стратегия, в която приоритети са образованието, науката и иновациите, визията в нашата страна да бъдe по-различна (...) Не дирим многоброен, масов протест. По-скоро искаме да изразим позицията на Софийския университет, а той за съжаление винаги е бил недолюбван, особено от властите, поради своята независима позиция и поради своята готовност, охота, да изказва своето виждане за бъдещето на страната. Това заяви за "Тази сутрин" ректорът на вуза проф. Иван Илчев.

Илчев заяви, че академичния състав се надява на широка подкрепа от студентите и каза, че не са отправени покани към официални лица.

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg