Сух режим във Варна за вота, в София и Търново алкохолът разрешен

659
Сух режим във Варна за вота, в София и Търново алкохолът разрешен

© Pixabay

Сух режим за вота ще има във Варна. Без продажба на алкохол в изборния ден ще бъде и Смолян и общините в Кюстендилско, но без самия областен град.

За сметка на това в София и Велико Търново забрана няма да има и ще може да се купуват спиртни напитки на воля, с изключение на районите около изборните секции.

Това показа проверка на вестник „Монитор“ относно забраните за продажба на алкохол по време на изборите на 27 октомври в големите областни градове.


В столицата няма да има ограничение за продажбата на спиртни напитки както в деня на размисъл, така и за самия ден на вот, като това ще важи и при евентуален втори тур седмица по-късно, става ясно от заповед на изпълняващ длъжността кмет на София Ирина Савина.

Това обаче няма да важи за самите секции и пространството около тях, където напълно е забранена и употребата на алкохол. Подобно е положението и във Велико Търново. От 5-6 години в търновска област нито един общински кмет не издава забрана за продажба на алкохол.

Според повечето градоначалници в това нямало никакъв смисъл, тъй като хората си имали достатъчно алкохол по домовете и при наличието на желание спокойно можели да се напият вкъщи и да излязат да правят поразии на улицата. Остава валидна единствено заповедта за забраната на агитацията в деня преди изборите и в самия ден на изборите, както и тази за лепене на предизборни плакати и материали на места, извън разрешените.

В Смолян на свой ред, освен ограничението за алкохола, ще затворят цяла улица за предаването на протоколите и бюлетините от секциите в ОИК след 20 ч, когато приключва изборният ден, като уличното платно ще бъде своеобразен паркинг за колите, с които се транспортират изборните книжа.

На другият полюс са във Варна. В морската столица няма да може да се продават спиртни напитки както в магазини, заведения, но и други обществени места. Изключение се прави само за организираните тържества, като сватби, кръщенета и други. Забранява се обаче провеждането на масови прояви, при които съществуват предпоставки за нарушаване на обществения ред или безопасността на движението в самия ден на вота. 

Масово общините на територията на област Кюстендил налагат сух режим за предстоящите местни избори. В Дупница, например, категорично забраняват употребата на алкохол за времето от 20 часа на 26-и октомври до 8 часа на 28-и октомври.

Както във Варна, така и тук това не се отнася за обществени заведения, в които се провеждат семейни и обредни ритуали. „Категорично ще се налагат санкции за всеки, който дръзне да наруши кметската заповед“, обявиха още от администрацията. Подобно е положението и в други по-малки общини в региона.

На предстоящите избори изключение ще направи самият град Кюстендил, тъй като там няма забрана. „Такава заповед не е имало от години, хората са съвестни и никой няма да тръгне да се напива, за да реши за кого да гласува“, коментират и жители на областния град.

В останалите областни градове все още няма издадени заповеди, като в някои от тях това става в последната седмица преди изборите, каквито са случаите с Пловдив, например. Така на предходния евровот в града под тепетата алкохолът бе забранен. По подобие на София и Велико Търново пък бургаската община също най-вероятно няма да наложи ограничение. Същото ще важи и за Русе.

Секциите с над 200 души - с по две тъмни стаички

В секциите с над 200 избиратели ще има втора кабина за гласуване, както и достатъчен брой резервни избирателни кутии за секциите с над 500 избиратели. Това предвиждат методическите указания на ЦИК към секциите.

Членовете на секционните избирателни комисии ще бъдат задължени да подпишат протокола с изборните резултати. При отказ членовете на тези комисии ще носят административна отговорност. Решенията им ще се вземат с мнозинство от две трети от присъстващите с поименно гласуване.

Българският бизнес

Всичко по темата Местни избори 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg