Суша в България

802
Суша в България

Безводието мъчи близо една трета от България. За десетки селища лятото означава преди всичко жесток воден режим, а на места направо пресъхнали чешми. Липсата на вода е особено осезателна при продължилите горещини и суша.

Двадесет и шест села в Габровско са на воден режим. Водата за местното ВиК се осигурява от планински реки, които през лятото са с намален дебит или са пресъхнали. Ако сушата продължи, от режим са застрашени и кварталите на Габрово.

От двадесет години всяко лято Севлиево е на воден режим. Хората в Благоевградско също се оплакват от проблеми с водата, по-скоро с липсата на вода. На сухо са пет села в община Струмяни, а на воден режим са Петрич и околните села, както и няколко населени места в Гоцеделчевско.

Вече втора седмица водоснабдяването в Плевен е критично. На режим са високите етажи на жилищните блокове. Слабото налягане на водата е заради ниския дебит на местните водоизточници. Селищата във Врачанско също са с пресъхнали чешми. С нарушено водоснабдяване са Враца и Мездра.

В Кърджалийско близо 16 000 души в 33 населени места ползват вода едва по няколко часа в денонощието. Реките и кладенците в района са пресъхнали, както ставало всяко лято в края на август, обясняват от местното водоснабдяване. В област Монтана седем села имат проблеми с водата.

Най-тежко е положението в Панагюрище, където вчера беше обявено бедствено положение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...