Суша в България

770
Суша в България

Безводието мъчи близо една трета от България. За десетки селища лятото означава преди всичко жесток воден режим, а на места направо пресъхнали чешми. Липсата на вода е особено осезателна при продължилите горещини и суша.

Двадесет и шест села в Габровско са на воден режим. Водата за местното ВиК се осигурява от планински реки, които през лятото са с намален дебит или са пресъхнали. Ако сушата продължи, от режим са застрашени и кварталите на Габрово.

От двадесет години всяко лято Севлиево е на воден режим. Хората в Благоевградско също се оплакват от проблеми с водата, по-скоро с липсата на вода. На сухо са пет села в община Струмяни, а на воден режим са Петрич и околните села, както и няколко населени места в Гоцеделчевско.

Вече втора седмица водоснабдяването в Плевен е критично. На режим са високите етажи на жилищните блокове. Слабото налягане на водата е заради ниския дебит на местните водоизточници. Селищата във Врачанско също са с пресъхнали чешми. С нарушено водоснабдяване са Враца и Мездра.

В Кърджалийско близо 16 000 души в 33 населени места ползват вода едва по няколко часа в денонощието. Реките и кладенците в района са пресъхнали, както ставало всяко лято в края на август, обясняват от местното водоснабдяване. В област Монтана седем села имат проблеми с водата.

Най-тежко е положението в Панагюрище, където вчера беше обявено бедствено положение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg