Свързват касовите апарати с НАП от началото на 2011 г.

1248
Свързват касовите апарати с НАП от началото на 2011 г.

От началото на 2011 г. всеки касов апарат в България ще бъде свързан с компютърната система на Националната агенция за приходите. Фискалните устройства ще подават автоматично и без човешка намеса данни за оборотите на търговските обекти на определен период.

Касовите апарати в различните браншове ще бъдат програмирани да се отчитат в приходната агенция с различна периодичност. Например, бензиностанциите и фирмите, работещи в рисковите икономически сектори ще подават информация по-често от малките магазинчета. Това се казва в официално прссъобщение на приходната агенция.

Системата ще позволява и дистанционен достъп на инспекторите на НАП до произволно избран касов апарат. Това е необходимо за извършване на внезапни проверки в случаите, в които действителният оборот е много по-голям от отчетения на касовия апарат.

Освен това обобщената информация от всички касови апарати в страната ще бъде анализирана от софтуер и екипи от проверяващи ще бъдат изпращани в онези търговски обекти, които имат подозрително нисък оборот.

Промените в Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти (Наредба Н18) вече са изготвени, като проект на документа е публикуван на интернет страницата на Министерство на финансите. В документа подробно са описани сроковете за въвеждане на дистанционната връзка и периодичността на отчитане на различните браншове.

От НАП уверяват, че няма да се налага масова замяна на функциониращите в момента близо 600 000 касови апарати в България. Над 80% от тези фискални устройства могат безпроблемно да изпълняват новото изискване след свързването им с допълнителен модул, който ще предава данните в НАП.

По предварителни разчети тези модули ще работят с отделна СИМ карта и ще струват между 100 и 200 лв. Този разход ще може да се приспада за данъчни цели от фирмите.

Новата система ще премахне съществуващото в момента изискване всеки нов касов апарат да се регистрира в НАП с подаване на заявление. Вместо това фискалните устройства ще се регистрират автоматично, в момента на тяхното поставяне в обекта.

Данните, които касовите апарати генерират, ще се изпращат до НАП чрез GPRS мрежата на мобилните оператори. Това решение гарантира, че всеки обект, независимо къде в страната се намира, ще може безпроблемно да подава информация в приходната агенция.

„Свързването на касовите апарати с НАП е много важна мярка срещу сивия сектор. Това значително ще подобри данъчния контрол, защото за никого не е тайна, че близо 80% от търговците укриват някаква част от оборота си", каза по този повод изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg