Светът е станал по-милосърден, но не и България

856
Светът е станал по-милосърден, но не и България

Светът е станал по-щедър и милосърден през последните 12 месеца, показва КАФ Дарителски Индекс 2011- най-голямото до момента изследване на дарителството в световен мащаб, съобщиха от Фондация "Помощ за благотворителността в България".

С 2% повече са хората по света, които "помагат на непознат" и с 1 % е нараснало доброволчеството.

Съгласно проучването, най-благотворителната държава е САЩ. Ирландия е на второ място, а на трето - Австралия.

Следват Нова Зеландия (4), Великобритания (5), Холандия (6), Канада (7), Шри Ланка (8), Тайланд (9) и Лаоската народна демократична република (10).

България, както и миналата година, се нарежда сред държавите в последната група.

Проучването се реализира в 153 държави, като покрива 95% от населението на земята, и следи даряване на пари, даряването на време (доброволчество) и оказването на помощ на непознат.

Световният дарителски индекс за 2011 г. е 32.4%, в сравнение с 31.6% през 2010 г. Според проучването, най-често срещано като поведение през 2011 г. е това да се "помага на непознат". Почти половината от световното население (47%) е помагало на чужд човек. За сравнение, по-малко от три от всеки десет души са давали пари за благотворителност (29%) или са били доброволци всеки месец (21%).

През 2011 г. България е на 145 място, след като през 2010 г. беше на 141-во място. Общият дарителски индекс на страната ни е 17%. Хората, които са дарявали пари, са 13%, доброволците са 5%, а 32% са помагали на непознат.

Страните от Балканския регион са в последната група. Нисък е дарителският индекс на Босна и Херцеговина (144 място), Черна Гора (146), Сърбия (147), Хърватска (149), Албания (150). За сравнение Румъния е на 118-то място, а Турция на 136-то. Страните от Централна Европа са също далеч преди България. На последно 153-то място в света по благотворителност е Мадагаскар.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg