Светло бъдеще на енергиен износител?

655
Светло бъдеще на енергиен износител?

Секторът на енергодобива от въглища в България е в процес на обновление и експанзия, запълвайки нишата, оставена от затварянето на двата ядрени реактора на АЕЦ-"Козлодуй", коментира Оксфорд Бизнес Груп.

Докато старите станции са ремонтирани основно, нови проекти се появяват в добиващите въглища вътрешни части на страната, допълва Money.bg.

Изданието визира въглищните мини Марица-Изток и захранваните от тях три електроцентрали - най-голямата българска електроцентрала на твърдо гориво Марица-Изток 2, Марица-Изток 3 на италианските Енел и пре-построената от базираните в САЩ АЕС Марица-Изток 1.

На шести август Марица-Изток 2 въведе в експлоатация скоро обновения си блок. Подновяването му, изпълнено от японските Мицуи и Ко, е част от програма за обновяване на четири от осемте блока на предприятието на стойност $312 млн.

Това обновяване идва в трудни времена за българския енергиен сектор, след като два реактора на АЕЦ Козлодуй, осигуряващи 35% от производството на електричество в страната, с мощност от по 440 MW, бяха затворени. Преди затварянето България снабдяваше 70% от недостига на съседите си от енергия, изнасяйки 7.8 млрд. KW/H през последната година, но износът бе жестоко орязан.

Крайно непопулярното в България затваряне на двата блока ще бъде компенсирано от създаване на нова атомна електроцентрала в Беляне, която обаче не се очаква да влезне в експлоатация до началото на 2014 г.

Предлагането на електричество в България може да бъде допълнително ударено от временното затваряне на блокове в електроцентралите Марица-Изток 2 и Енел, поради факта че те усилено работят да срещнат новите емисионни стандарти на ЕС до началото на 2008 г.

Марица-Изток 2 изостава с година от своя график за основен ремонт и от предприятието се надяват, че правителството ще наложи глоби, в случай че емисиите не се коригират навреме, вместо да затвори реакторите, което допълнително ще удари енергийния ни сектор.

Като част от проекта за модернизация на четирите блока Марица-Изток 2 търси партньор за построяването на две централи, които да намалят емисиите на вредния за околната среда серен диоксид. Контрактът ще е на стойност 110.4 млн. долара. Компании с интерес в проекта са полската РАФАКО, един клон на френската Алстом пауър и японската Хитачи пауър Юръп.

Обновяването на съоръженията на Марица-Изток 2 е показателно за българската решимост да се поддържа силен сектор на енергодобив от твърди горива в зората на затварянето на двата блока на АЕЦ Козлодуй. „Мощностите от въглища ще са ключът към поддържането на лампите включени в промеждутъка Козлодуй-Белене", коментира изданието. Те също са важни за бъдещето на страната ни като износител на енергия.

Няколко компании предявяват интерес към построяването и на нова електроцентрала по басейна на Марица. Това са Енел, АЕС, Немските RWE, Е.ОН и консорциум на ЧЕЗ с местен партньор. Новата централа ще има мощност от 600 MW.

Няколко са причините за интереса към България от страна на международните компании в сектора.

От страна на продоволствие мините и инфраструктурата за захранване на големи електроцентрали вече са налице, работната ръка е сравнително евтина и лигнитните въглища, необходими за производство на електричество са достъпни.

От страна на търсене България е обградена от гладни за енергия индустрии и е перфектно разположена за износ не само на Балканите (в дългосрочна перспектива например за Близкия изток).

Някои големи компании също така се стремят към вертикална интеграция в региона, която би била предпоставка за капитализиране на икономики от мащаб и намаляване на разходите.

Държавните мини Марица-Изток са едни от най-големите в Европа. Те покриват площ от 240 кв. км. През първата половина на 2007 г. те увеличиха производителността с 13% на годишна база 10.14 млн. тона годишно. Възможно е следователно да се превишат плануваните за производство количества тази година. По план те са 21.35 млн. тона, което е със 150 хил. тона по-малко от произведеното миналата през 2006 г.

Енергията от твърди горива заема централно място в бъдещето на България в средносрочен план, а мините Марица Изток заемат централно място в това производство, смятат от Оксфорд Бизнес Груп, цитирани от Money.bg.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...