Световната банка очаква по-слаб ръст на БВП у нас за 2018 г.

626
Световната банка очаква по-слаб ръст на БВП у нас за 2018 г.

© Pixabay.com

Световната банка ревизира прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт на България. За 2018 г. от институцията прогнозират ръст от 3.8%, което е с 0.1 пр. п. по-малко от предварителните прогнози.

Корекция бе направена и в прогнозата за следващите две години, като очакванията на експертите от Световната банка са страната ни да отчете ръст на БВП от 3.6% за 2019 и 2020 г.

Това е с респективно 0.4 и 0.3 на сто от по-ранните прогнози. От Световната банка не предоставят конкретни причини за понижените данни за БВП на страната ни.

В доклада за България от сайта на институцията можем да прочетем: Днес България е изправена пред две взаимно свързани предизвикателства – повишаване на производителността и решаване на проблемите, свързани с бързите демографски промени в страната.

Високият растеж на производителността е от решаващо значение за ускоряване на конвергенцията, тъй като доходът на глава от населението в България е едва 47% от средния за ЕС, също така е и най-ниският в ЕС.

Производителността ще трябва да нараства с най-малко 4% годишно през следващите 25 години, за да може България да настигне средните нива на доходите в ЕС и по този начин да се стимулира споделеният просперитет.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...