Световната банка очаква забавяне на икономическия ни ръст

1008
Световната банка очаква забавяне на икономическия ни ръст

Световната банка прогнозира слаб икономически растеж в света за 2012 г. заради кризата в Европа и редица други неясни тенденции. Това е посочено в публикуваните шестмесечни прогнози на Банката. Световната банка предвижда 2.5% световен икономически растеж тази година и 5.3% за развиващите се страни. От банката съветват развиващите се икономики да проявят предпазливост при бюджетните разходи.

Институцията прогнозира икономическият растеж на България тази година да се забави до 0.6 на сто спрямо 1.7 процента миналата година, се посочва в доклада, публикуван на сайта на организацията, предадоха БТА и БНР. Припомняме, че прогнозата на Министерството на финансите е за растеж от 1.7 на сто, а на БНБ -0.7%.

Банката очаква българският брутен вътрешен продукт (БВП) през 2013 и 2014 година да нарасне съответно с 2.5 процента и 3.3 процента.

Въпреки икономическия спад в еврозоната през последното тримесечие на 2011 година, развиващите се страни от Европа и Централна Азия отчетоха още една година на силен растеж, който достигна 5.6 процента през 2011 година, главно благодарение на изнасящите петрол Русия и Казахстан, Турция и възстановяването в България, Румъния, Украйна и други страни, се посочва в доклада.

Заради неблагоприятните метеорологични условия в началото на 2012 година, ограничаването на капацитета в някои икономики, съкращаването на обема на кредитните средства от европейските банки и възобновените кризисни явления в някои развити страни от Европа се очаква растежът на БВП на региона ще се забави до 3.3 процента тази година преди да започне умерено възстановяване до 4.1 процента и 4.4 процента съответно през 2013 година и 2014 година, отбелязва Световната банка.

Нарасналата несигурност ще увеличава въздействието на съществуващите вече отрицателни фактори, свързани със съкращаването на бюджетните разходи, понижаване на обема на заемните средства в банковия сектор и ограничаването на капацитета на развиващите се страни, посочва организацията в прессъобщението на сайта си.

В резултат Световната банка прогнозира икономическият растеж на развиващите се страни да се забави до 5.3 на сто тази година, преди да се ускори до 5.9 на сто догодина и до 6 процента през 2014 година.

Растежът в развитите страни също няма да бъде голям – 1.4 процента, 1.9 процента и 2.3 процента съответно през 2012, 2013 и 2014 година. Световната банка очаква БВП на еврозоната да се свие с 0.3 на сто тази година.

Банката прогнозира, че световната икономика ще отчете растеж от 2.5 процента, 3 процента и 3.3 процента съответно през 2012, 2013 и 2014 година. Този базов сценарии остава най-вероятен.

При рязко влошаване на ситуацията в Европа всички развиващи се региони ще усетят последиците. Особено уязвими са развиващите се страни от Европа и Централна Азия, тъй като имат тесни търговски и финансови връзки с развитите европейски страни, допълва Световната банка.

Същевременно най-бедните страни в света ще усетят последиците, особено тези държави, които зависят до голяма степен от парични преводи, туризъм, износ на суровини или имат съществен обем краткосрочни дългове.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg