Световната банка ще продължи да ни подкрепя за успешно членство в ЕС

319
Световната банка ще продължи да ни подкрепя за успешно членство в ЕС

Световната банка ще продължи да подкрепя България за успешното й членство в ЕС. Това заяви днес на среща с вицепремиера Меглена Плугчиева постоянният представител на институцията у нас Флориан Фихтъл. Основна тема по време на разговорите беше помощта на Световната банка за успешното членство на България в ЕС и ускоряването на процеса за изравняване на жизнените стандарти на страната с тези на страните членки, съобщиха от правителствената информационна служба.

Флориан Фихтъл запозна вицепремиера с развитието на редица проекти в България, в които институцията е ангажирана, и отново декларира готовността на банката да участва и в други инициативи, подпомагащи българското правителство.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева изрази задоволството си от успешното сътрудничество с банката. Тя посочи, че България ще продължи да работи активно с международната финансова институция в процеса на социално-икономическата трансформация на страната и даде конкретни предложения за нови съвместни проекти, свързани с изпълнение на ангажиментите на страната ни по Лисабонската стратегия.

Съгласно приетата през 2006 г. Стратегия за партньорство, подкрепата на Световната банка към българското правителство се реализира не само чрез кредитната програма на банката, но и с подпомагане на страната с аналитично-консултантски дейности, икономически анализи и доклади, които се фокусират върху растежа и насърчаването на производителността на труда в България.

През септември миналата година банката представи доклада си „Ускоряване конвергенцията на България: предизвикателства пред повишаването на производителността”, а през тази година предстои да бъдат представени още няколко детайлни изследвания на условията на живот преди и след присъединяването на страната в ЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg