Драстичен скок на цените на месото в Европа. У нас също се забелязва поскъпване на свинското.

Тенденцията се е засилила в момента, в който на световните борси е започнала търговията със зърно, съобщи БНТ.

От седмица килограм свинско се продава между 7.40 и 9 лева. Търговци днес признаха, че има поскъпване, но отказаха да застанат пред камерата ни и да кажат с колко. И потребителите като че ли трудно се ориентират в морето от цени.

Свиневъдите още преди два месеца изразиха безпокойство, че фуражите поскъпват. При това рекордно е скочила цената не само на зърното, но и на соевия шрот - с цели 70% още през юни, а той е част от хранителните смески.

"Свинското месо живо тегло поскъпна с около 20%, аз очаквам още 10%, тъй като не са достигнали нивото на поскъпване на фуражите. Около 12 лева ще бъдат пържолите, образно казано", сподели прогнозите си председателят на Асоциацията на свиневъдите д-р Добрин Папазов.

На европейските пазари свинското също поскъпва. А българското месо съвсем не може да покрие нуждите на преработвателите.

"Знаете, че България основно е нетен вносител и ние внасяме месо за преработка, като само до преди 2 седмици цената на свинското трупно месо в Германия се е покачила с 20%", съобщи и гл. експерт в Асоциацията на месопреработвателите д-р Диляна Попова.

Министър Найденов също призна, че фуражите в момента са на рекордна цена и това е световна тенденция, но вярва, че пазарът ще регулира цените. Освен това се предвижда производителите на месо за първи път да получат държавна субсидия.

"Ние стартираме от 1 октомври държавна помощ, нотифицирана е държавна помощ към българските птицевъди и българските свиневъди, т.е. тези, които зависят най-много от фуража. Това е, което можем да направим, такава те не са получавали никога в годините назад, за първи път ще получат. Беше предвиден един пакет от 34-40 млн. лв.", съобщи министърът.