Свива се износът на България към Европа

725
Свива се износът на България към Европа

През периода януари - март 2012 г. износът на България за ЕС намалява с 4.6% спрямо същия период на предходната година и е в размер на над 5.4 млрд. лева, показват данните на НСИ. През март 2012 г. износът за ЕС се увеличава с 1.8% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2 млрд. лева.

66.7% от износа  е насочен към основните търговски партньори - Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция.

С 4.1% спрямо същия период на миналата година е намалял износът ни за Германия, като за първите три месеца от началото на годината сме изнесли стоки за 1.09 млрд. лева.

Към втория ни най-голям пазар Италия, износът за периода се е увеличил с 2.3%, достигайки 863.5 млн. лева за първите три месеца от началото на годината. С над 13% расте износът за Франция.

Износът към Гърция се запазва стабилен, докато към Румъния има двуцифрен спад.

Вносът на България от ЕС за периода януари - март 2012 г. се увеличава с 8.9% спрямо същия период на предходната година и надвишава 6.6 млрд. лв. по цени CIF.

През март 2012 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, нараства с 12.1% спрямо същия месец на предходната година и е на стойност над 2.5 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - март 2012 г. е отрицателно и възлиза на 1.23 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 921.7 млн. лева.

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите три месеца на 2012 г. в сравнение със същия период на предходната година най-голям ръст е отбелязан в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”1, а най-голям спад - при износа от сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”.

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн”, а най-голям спад - в сектора „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”.


 

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg