Свива се износът, вносът расте

862
Свива се износът, вносът расте

През периода януари - февруари 2012 г. износът на България за трети страни е намалял с 2.6% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 2.3 млрд. лева , показват данните на НСИ. Основните търговски партньори на България са Турция, Китай, Обединените арабски емирства, Русия, Сърбия и Република Македония, които формират 51.2% от износа за трети страни. Значително нараства износът за Обединените арабски емирства, Канада, Сирия и Бразилия. Най-голям спад е отчетен при износа за Сингапур, ЮАР, Индия и Хърватия.

През февруари 2012 г. износът за трети страни нараства с 10.6% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 1.2 млрд. лева.

Вносът на България от трети страни за първите два месеца на 2012 г. се е увеличил с 8.6% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 2.9 млрд. лева. Най-голям ръст бележи вносът от Казахстан, Босна и Херцеговина, Сирия и Република Корея. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Бразилия, Обединените арабски емирства и Украйна.

През февруари 2012 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 16.8% спрямо същия месец на предходната година и достига близо 1.5 млрд. лева.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни за периода януари - февруари 2012 г. е отрицателно и достига 553.2 млн. лева . По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 411.4 млн. лева.

През февруари 2012 г. външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни е отрицателно и достига 269.2 млн. лева.

При износа на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите два месеца на 2012 г. в сравнение със същия период на предходната година най-голям ръст е отбелязан в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”. Най- голям спад се наблюдава при износа от сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти”.

При вноса от трети страни най-голям ръст е отчетен в сектор „Машини, оборудване и превозни средства”, а най-голям спад - в сектор „ Храни и живи животни”.

Търговия на България с трети страни и ЕС

През периода януари - февруари 2012 г. са изнесени стоки общо за близо 5.7 млрд. лв. и спрямо съответния период на предходната година износът е намалял с 6.1% . През февруари 2012 г. общият износ възлиза на 2.9 млрд. лв. и намалява с 1.8% спрямо същия месец на предходната година.

През периода януари - февруари 2012 г. в страната са внесени стоки общо за 6.9 млрд. лв. (по цени CIF), или със 7.2% повече спрямо същия период на предходната година.

През февруари 2012 г. общият внос се увеличава с 13.2% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 3.5 млрд. лева.

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през периода януари - февруари 2012 г. и възлиза на 1.25 млрд. лв., което е с 832.1 млн. лв. повече от салдото за първите два месеца на 2011 година.По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото за периода януари - февруари
2012 г. също е отрицателно и възлиза на 912.6 млн. лева.

През февруари 2012 г. общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно и възлиза на 692 млн. лева. По цени FOB/FOB салдото също е отрицателно и достига 513.1 млн. лева.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ben
# 0
06:03 | 13 March 2013
Felt so hoepless looking for answers to my questions...until now.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg