Свободни професии у нас са с най-строги регулации в ЕС

938
Свободни професии у нас са с най-строги регулации в ЕС

Четири свободни професии у нас - архитекти, фармацевти, инженери и одитори, са с по-строги от средните за Европейския съюз регулации, сочи изследване на Института за пазарна икономика. Докладът, представен пред журналисти, е изготвен на базата на проучване на шест свободни професии.

За изброените четири страната ни е в графата"строги регулации", което е най-високата степен в скалата от три нива, каза изпълнителният директор на института Светла Костадинова. Най-либерални регулаторни режими има в Холандия,Ирландия, Великобритания, Дания, които са силно развити пазарни икономики.

За сравнение у нас кандидат-одиторите получават правото да бъдат одитори след професионален стаж между 4 и 10 години,полагане на 12 задължителни и на 4 професионални изпита, както при задължително членство в професионалната организация -Института за дипломирани експерт-счетоводители. В същото време в Дания няма задължителен професионален изпит, по-кратки са сроковете за образование и професионален стаж, не е задължително и членството в браншова организация.

Според Адриана Младенова - старши икономист, анализът на степента на регулиране и на четирите свободни професии в България показва тревожни тенденции. По думите й, това е във вреда на потребителите, а в повечето случаи и на доставчиците на услуги.

Ефектите от строгия контрол и правила водят до по-малко конкуренция на пазара, по-ниска продуктивност, по-високи цени, картелизиране на гилдията, създаване на предпоставки за появата на сивия сектор, са изводите в доклада.

Затова от Института за пазарна икономика препоръчват незабавно да бъде премахнат монополът на браншовите организации, да отпаднат минималните, фиксираните и максималните цени на услугите, осъществявани от разгледаните професии. Необходими саи отмяна на ограниченията за реклама на свободните професии,както и облекчение на регулациите, свързани с лимитирането на бизнес структурите /в момента на един собственик се разрешава да има до 4 аптеки/.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg