Т. Дончев: Неведоми са пътищата на европейските пари

975
Т. Дончев: Неведоми са пътищата на европейските пари

„Когато се говори за европейските пари, това е нещо, което витае в облаците и са едни пари, които се движат по неведоми пътища." Това каза Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС относно това защо България не усвоява европарите.

Според него европейските пари могат да бъдат усетени и сведени до нещо конкретно като ремонтиране на сграда, детска градина, училище, канализация и други. Въпрос на активност и на решение на местните власти е усвояването на средствата от ЕС, смята той.

Дончев бе категоричен, че има общини, които управляват повече от 5-6 проекта, но има и такива - 10-15, които никога не са управлявали такъв проект и не са ползвали това външно финансиране. "За щастие, не само Габрово има добри постижения, също така и Бургас, Ловеч, но като цяло общините са много активни", поясни евроминистърът.

Запитан за злоупотребите, Дончев не отрече да има такива опити както и сред неправителствените организации, така и сред бизнеса, но той не смята, че забавянето на усвояването на средствата се дължи в злоупотребите, които са направени.

Министърът изрази мнение, че всички трябва да знаят, че носят отговорност. Той се възмути как е възможно в някои общини да се назначават конкурси на роднинско ниво. Министърът недоумява как е възможно да се обявяват подобни конкурси, като даде за пример община, която е обявила конкурс, като основното изискване за фирмата-изпълнител е било липсата на опит в изпълнението на обявения проект.

Последните 7 месеца се наблюдава една много стръмна крива на увеличаване на плащанията, похвали се евроминистърът. "България няма никакви ограничения в момента, няма нищо, което да ни е спряно - напротив, ЕК полага усилия да ни помага, въпросът е дали има можеш да усвоим отпуснатите пари. За самия ЕС е важно България да бъде устойчива и добре развита страна", добави още той.

Запитан каква равносметка би направил за месец и половина на поста като евроминистър, Дончев се похвали, че въпреки краткото време, България е готова с пакета мерки, които ще направят необходимото да се премахне част от излишния бюрократичен товар при процедурите. Самите европейските процедури са сложни и имат много изисквания, но България си ги е усложнила още повече. Това е проява на паталогичното виждане, че бенифициентът, който усвоява парите, е заподозрян по дефиниция, уточни шеговито Дончев.

Прави се всичко възможно да се ускори усвояването на европарите, обеща евроминистърът. На въпрос колко души работят в неговото министерство, Томислав Дончев каза, че неговата администрация е доста малка, като има 4 агенции, като не надхвърля 70 души.

Източник: БГНЕС/бТВ

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg