Т. Младенов: Осигурителният стаж ще се повиши от 1 юли

926
Т. Младенов: Осигурителният стаж ще се повиши от 1 юли

„В следващите дни експерти от синдикалните и работодателските организации, както и представители на правителството ще продължат работата по промените в Кодекса за социално осигуряване. Ще бъдат взети предвид някои от предложенията на социалните партньори". Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Проектът, който предстои да бъде внесен за разглеждане от Министерския съвет, предвижда осигурителният стаж за пенсиониране да се повиши от 1 юли 2011 г. Работещите трета категория труд ще могат да се пенсионират при стаж от 37 години за жените и 40 години за мъжете. За работещите при първа и втора категория труд необходимата възраст за пенсиониране ще бъде повишавана поетапно, а не както беше първоначалното предложение - с три години наведнъж. Възрастта ще се увеличава с по една година от 1 юли 2011 г. до 2013 г.

„Пенсионната реформа ще даде възможност на хората, на които не им достига три години осигурителен стаж, да могат да се пенсионират по-рано. Хората, които продължат да работят след навършения стаж на пазара на труда, ще получават бонус от 3% за всяка изработена година", допълни министърът на труда и социалната политика.

Министър Младенов съобщи още, че се предвижда възможност за опрощаване на лихвите за стари задължения на работодателите към държавата, натрупани към 30 юни 2010 г. Това ще даде възможност до края на годината на платилите главницата да им се опростят еднократно лихвите. „Работниците и служителите не трябва да губят осигурителни права през времето, когато не са получавали плащания от работодателя си", поясни министърът.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg