Тадаръков очаква отблокиране на средствата по САПАРД след одита на ЕК

484
Тадаръков очаква отблокиране на средствата по САПАРД след одита на ЕК

Очакваме, че след одита на ЕК по програма САПАРД, който ще се проведе от 26 до 30 май, ще бъдат отблокирани средствата по втора мярка на програмата “Подобряване преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти”, съобщи изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” доц. д-р инж. Димитър Тадаръков, който изнесе данни за изпълнението на предприсъединителната програма в България.

Предстоят още два одита в ДФ „Земеделие” . Единият от тях ще се проведе в периода 09-13 юни 2008 г.. и е свързан с проверка на изплатените субсидии за кампания 2007 г. по Схемата за единно плащане на площ. Другият одит ще протече от 16 до 20 юни 2008 г. и касае проверка на акредитацията на Разплащателната Агенция, посочи изпълнителният директор на Фонда.

По програма САПАРД до настоящия момент са реализирани 1931 проекта на инвестиционна стойност близо 1.429 млрд. лв., като изплатената субсидия е в размер над 659 млн. лв., информира Димитър Тадаръков. Той припомни, че за периода на договаряне на Програма САПАРД, който приключи на 31 октомври 2007г., бяха одобрени 3509 проекта на инвестиционна стойност 2.752 млрд. лв. и субсидията от 1.382 млрд. лв. „Проблемът, пред който сме изправени е, че до края на 2008 г. е необходимо да се усвои остатъчния бюджет по програмата, който възлиза на около 40% за целия период 2000-2006 или това са 458 млн. лв.”, подчерта Тадаръков.

Той посочи, че има два варианта за излизане от ситуацията. Първият е до края на ноември експертите в Агенцията да работят без почивни дни, за което има пълна готовност, а вторият е ЕК да ни разреши да изплащаме изпълнените проекти, договорирани по годишно финансово споразумение 2006 г., до края на 2009 г. Това бе решено и по време на 14-ото заседание на Комитета по наблюдение на програма САПАРД, от 11 март 2008 г. Вземането на второто решение ще осигури ефективно и пълно усвояване на средствата по програма САПАРД, подчерта Тадаръков.

“Бях обвинен, че станах адвокат на Асен Друмев. Аз се радвам, че се намесих в разрешаването на случая, защото ако не го бях направил, щяха да се водят разследвания и досега”, каза изпълнителният директор на ДФ „Земеделие”. Към момента в Разплащателна агенция са подадени над 80 000 заявления по Схемата за единно плащане на площ, съобщи Тадаръков. Очакваме до края на Кампания 2008, която приключва на 9 юни, броя на кандидатствалите да надхвърли 105%, в сравнение с миналата година. Към момента се подготвят и плащанията на земеделските стопани по мерките за необлагодетелствани райони.

По Мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” от Програмата за развитие на селските райони до сега има подадени 309 проекта, а по Мярка 121 „Модернизиране на земеделски стопанства” – 281 проекта. До края на юли ще се отворят всички мерки по Програмата за развитие на селските райони, съобщи Тадаръков.

По отношение на пазарната подкрепа, през миналата година на България беше отпуснат бюджет от 3.8 млн. лв. по програмата  ”Училищно мляко”. Средствата не бяха усвоени поради липса на яснота в МТСП кой прилага програмата, припомни Тадаръков. От април тази година, с решение на Правителството вече МОН отговаря за прилагането на програмата. По нея за настоящата година Брюксел ни предоставя бюджет от над 4 млн. лв., като ДФЗ е готов с процедурите.

През януари 2008 година стартира прием на молби по Национална програма по пчеларство за тригодишния период 2008-2010 г. За тригодишния период ще бъдат одобрени проекти на обща стойност 7.430 млн. лв., от които 3.715 млн. лв. са субсидия от ЕС. До края на април са подадени общо 519 проекта, с обща стойност на инвестициите 1.869 млн. лв. Поради засилен интерес към програмата, УС на ДФЗ взе решение за удължаване на срока за прием на документи до 20 юни и министъра на земеделието и храните одобри прехвърляне на средства от мерки със слабо усвояване на средствата към такива, по които ресурсът е на изчерпване, каза още изпълнителният директор на ДФ "Земеделие".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg