Таксата за 300 кв. м общински терен - 500 лв. за 4 часа

450
Таксата за 300 кв. м общински терен - 500 лв. за 4 часа

Само за държавни, общински и благотворителни прояви няма да се плаща правото за ползване на общински терени, предвижда допълнението на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, предоставяни от Столичната община. Проектът се разглежда от комисиите в Столичния общински съвет.

Таксата за право за провеждането на мероприятия е структурирана в зависимост от големината на използвания терен, продължителността и местоположението му.

Най-ниска е таксата за 4 часа. За терени до 300 кв. м тя е 500 лева, а за терени над 600 кв. м - 1150 лева. Ползването на терени за един ден ще струва 1000 лева за 300 кв. м и 2300 лева за над 600 кв. м.

Това са базисни цени и те ще важат за ползването на пространствата от политически, културни и спортни организации, предвижда допълнението към наредбата.

При заснемането на филмови продукции, клипове, реклама или други търговски дейности цените ще се умножават по три.

Ако мероприятията се провеждат в центъра към цената ще има и допълнително увеличение по две, а ако е в рамките на първа зона - по 1.5.

В същото допълнение се предвижда районните администрации в бъдеще да събират по 40 лева такса за признаването на чуждестранни съдебни решения и други актове, което е предоставяне на услуга съгласно Кодекса на международното частно право.

Мотивите за предлаганото допълнение са, че до момента са събирани пари съобразно определените цени на таксите за извършване на търговска дейност на открито. Проявите обаче са с масов характер и провеждането им освен промяна на организацията на движението налага и допълнителни мерки за опазването на обществения ред и поддържането на чистотата на тези територии. Освен това при някой от проявите организаторите реализират значителни печалби ползвайки терена не само като такъв, а и градската среда с нейните исторически и културни ценности.

До момента за снимането на филмови продукции и клипове в София се плаща по 1.70 лева на час без ДДС за паркомясто в "Синя зона", 1.40 лв. на час без ДДС извън "Синя зона" и 1 лев на час без ДДС извън зона "Център".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg