Таксите на Дунав мост стигнаха до пленарно заседание на Европейския парламент

364
Таксите на Дунав мост стигнаха до пленарно заседание на Европейския парламент

Българският евродепутат Николай Младенов (ЕНП-ЕД/ГЕРБ) се изказа пред пленарното заседание на Европейския парламент, с което продължи започната от него кампания за премахване на таксите на Дунав мост, съобщи сътрудникът на европейския депутат Ренета Рашкова.

Николай Младенов иска Европейската комисия да съдейства на България и Румъния за премахването им, тъй като едва 0.15 на сто от тях се инвестират в поддръжката на моста.

Ренета Рашкова припомни позицията на българския бизнес, че таксата продължава да пречи на свободното движение на хора, стоки и услуги. Тя не отразява реалните разходи за поддръжка на моста - през 2007 г. от българска страна са събрани близо 12 милиона евро, а инвестирани в него са едва 17 хиляди.

Преди дни Николай Младенов е внесъл втори въпрос към Европейската комисия относно таксите, посочва БТА. Според ЕК такси може да се налагат, ако събраните пари се използват за поддръжка на въпросната инфраструктура и не представляват непреодолима пречка за свободното движение.

Според Николай Младенов обаче едва 0.15 на сто от събраните в България през 2007 г. средства са използвани за поддръжка на Дунав мост. Същевременно еднократното преминаване на моста в двете посоки струва близо 9 на сто от средната работна заплата в България. Предвид тези факти Младенов пита Европейската комисия дали ще окаже съдействие на България и Румъния, за да премахнат таксата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg