Танева: Ще има достатъчно българско прясно агнешко за Великден

500
Танева: Ще има достатъчно българско прясно агнешко за Великден

Призовавам земеделските производители да бъдат активни в комуникациите с бюрата по труда по области и да заявяват своевременно необходимия им персонал за прибиране на реколтата, заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на извънреден брифинг днес.

Започваме с розобера, който е първото изпитание още следващия месец.

Продължаваме да водим комуникации и за допълнителни мерки, но това, което се направи по отношение на възможността за временно наемане на работници за прибиране на реколтата, и за момента е добро решение.


Във връзка с идващия Великден, искам да уверя всички потребители и земеделски производители, че имаме производство на агнешко месо, което е достатъчно, за да задоволи националното потребление.

Взели сме всички мерки до пазара да стигне прясно българско месо, посочи още Танева.

Всички земеделски производители, овцевъди съгласно европейските и национални разпоредби и в присъствието на официален ветеринарен лекар могат да колят животните си във фермите и при тях да има пряк достъп на клиенти.

За улеснение на клиентите ще предоставим ма МВР списъците с фермите, които имат право да колят, за да може клиентите да стигнат до тях и да се снабдят с прясно агнешко месо за трапезата, каза министърът.

Снощи на заседание на фонд Земеделие се взеха няколко решение за подкрепа на земеделските производители. Осигуриха се 30 млн. лв., от които 5 млн. лн само за оранжерийно производство за осигуряване на нисколихвени заеми.

Второто решение, което се взе, е за удължаване срока на договорите по инвестиционната помощ в животновъдство и растениевъдство, която бе пусната миналата година. Тук влизат инвестиции в растениеевъдството, хладилници за животновъдството и т.н., допълни Танева. 

Другото решение е продукт на предварителна комуникация с местните търговци на храни по различните области. Тя бе направена в посока как местните търговци на храни да предлагат местното производство на плодове и зеленчуци.

Танева благодари на всички местни производтители – над 160 в страната, които имат по над два обекта в съответната област, които проявиха загриженост и отговорност към местните производители.

Снощи гласувахме подкрепа за тях за продажба на българското оранжерийно производство на домати и краставици, което вече се реколтира.

Танева благодари и на кланиците - 64 на брой, на които първи е предоставена подкрепа - 7 лв. на агне за това да достигне до българския купувач агнешко месо.

Надявам се, че всички в сектора ще се справим с предизвикателството пред нас, а именно как продукцията от българския производител да стигне до крайния потребите, посочи тя.

Танева не коментира позицията на големите търговски вериги за желанието да отделят поне половината от площта си за българска продукция, защото тази позиция, според нея, е била пълна с манипулации.

По отношение на безопасността и качеството на храните, БАБХ е в най-интензивния си режим на работа, каза Танева.

Във връзка с евентуална спекула с цените, Танева заяви, че министерството събира информация. Трудно е в момента да се обявява някаква тенденция. Ние ще предоставим данните, когато сме събрали достатъчно.

Факт е, че в някои оператори се наблюдават различни колебания, но засега не разполагаме с достатъчно данни, завърши земеделският министър.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg