Търговията между ЕС и Китай в цифри

1588
Търговията между ЕС и Китай в цифри

© ec.europa.eu

Китай е вторият най-голям търговски партньор на Европейския съюз по отношение на износ, като през миналата година оформя 11% от общия износ на ЕС към трети страни.

От гледна точна на внос от трети страни, Китай е най-големият търговски партньор на ЕС, заемайки дял от 20% от общия внос.

С други думи, ЕС отчита търговски дефицит с Китай в размер на 185 млрд. евро за миналата година, съобщават от Евростат.


Данните излизат на фона на задълбочаващата се търговска война между САЩ и Китай. Една от причините за икономическия сблъсък беше именно търговският дефицит, който има САЩ в търговията си с Китай.

В периода 2008 – 2018 г. ЕС също отчита дефицит в търговията на стоки с Китай, който варира межди 130 млрд. евро и 190 млрд. евро през периода.

Както при износа, така и при вноса на стоки от Китай, „Машини и превозни средства”, „Химически продукти” и „Други производствени стоки” доминират двустранната търговия. Заедно тези стоки оформят 84% от европейския износ към Китай и 97% от вноса от азиатската страна.

Сред членовете на ЕС Холандия е най-големият вносител на китайски стоки (85 млрд. евро), а Германия – най-големият износител (94 млрд. евро) за миналата година.

С кого търгува България?У нас битуват множество представи за търговските взаимоотношения на страната ни, които понякога се разминават с реалността

През миналата година България е изнесла стоки за Китай на стойност 748 млн. евро, което ни подрежда в средата по това отношение спрямно останалите страни-членки на ЕС.

В същото време страната ни е внесла стоки от Китай на стойност 1.317 млрд. евро.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg