Търговията на дребно бележи 20.2% ръст на годишна база през юли

233
Търговията на дребно бележи 20.2% ръст на годишна база през юли

© Unsplash.com

По предварителни сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ) през юли 2021 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени нараства с 1.0% спрямо предходния месец.

През юли 2021 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, е с 20.2% над равнището на същия месец на 2020 година.

Месечни изменения


През юли 2021 г. се наблюдава увеличение на оборота при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 2.1%) и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 2.0%), докато при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е отчетено намаление (с 0.5%).

По-значително намаление на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 4.0%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 3.4%. Повишение се наблюдава в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 0.9%.

Годишни изменения

През юли 2021 г. в сравнение със същия месец на 2020 г. е отчетен ръст на оборота при: търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 21.8%), търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 21.0%) и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 14.5%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран ръст при: търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 42.0%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 33.4%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 24.3%, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 15.9%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 15.4%.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg