Търговията на дребно в основата на влошаването на бизнес климата в България

1322
Търговията на дребно в основата на влошаването на бизнес климата в България

През януари 2012 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 0.7 пункта спрямо нивото си от предходния месец, което изцяло се дължи на спада на показателя в търговията на дребно.

Промишленост. Стопанската конюнктура в промишлеността остава без промяна. През януари мениджърите запазват мненията си по отношение както на настоящото и очакваното бизнес състояние на промишлените предприятия, така и по отношение на настоящата и очакваната производствена активност. Общата осигуреност на производството с поръчки не се променя въпреки известното намаление на поръчките от чужбина, като и очакванията за износ са по-резервирани в сравнение с изразените мнения преди три месеца.

Средното натоварване на мощностите през януари се е повишило с 2.5 пункта в сравнение с октомври 2011 г. и достига 71.9%. Същевременно предприятията очакват излишък от мощности през следващите месеци.

Основните проблеми за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната (посочени съответно от 61.7 и 40.7% от мениджърите), които остават над обичайната си средна стойност за последните десет години . Относно продажните цени очакванията на промишлените предприемачи са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Строителство. През януари съставният показател „бизнес климат в строителството” се покачва с 3.7 пункта в сравнение с декември 2011 г. главно поради повишаване на оптимистичните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. В следващата половин година стопанските ръководители очакват и увеличение на новите поръчки в строителството, което според тях ще доведе и до известно активизиране на дейността в краткосрочен план, но без очаквания за допълнително наемане на работна сила. По отношение на настоящата строителна активност и осигуреността й с поръчки обаче анкетата отчита спад през януари. Същевременно и задлъжнялостта на клиентите към строителните предприятия нараства.

Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, остава несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава повишаване на негативното му въздействие. Засилва се и неблагоприятното влияние на факторите „финансови проблеми” и „недостатъчно търсене”.Очакванията на мениджърите относно продажните цени в строителството са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца .

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

==
# 0
12:01 | 27 January 2012
Ами,щото е цъфнал и вързал,натоварете го и с онлайн касови апарати
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg