Търговията от разстояние у нас забавя растежа си

970
Търговията от разстояние у нас забавя растежа си

© Pixabay

Търговията от разстояние в България забавя темпа си на растеж, сочат данните на Националния статистически институт.

През третия месец на настоящата 2019 година, оборотът от търговия на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет записва ръст от 10.3% на годишна база. За сравнение, през преходните два месеца на годината, растежът възлиза на съответно 16.2% и 13.7% на годишна база.

Ситуацията в края на 2018 година също демонстрира по-високи темпове на растеж, като през декември той е достигал 14.1%, през ноември е бил 15.9%, а през октомври е възлизал 18.5%.


Тенденцията издава, че онлайн пазарът у нас, които е основен генератор на търговията от разстояние, все още има сериозен потенциал за растеж, но средата демонстрира известно насищане.

Преди няколко години, растежът в оборота на търговията от разстояние не рядко достигаше висини от порядъка на 30%. Донякъде това се дължеше на ниската база, от която стартира този пазар, докато в наши дни, онлайн пазаруването в България е начин на живот. Освен това потребителите масово разполагат с достъп до канали за разплащане по интернет, което прави пазаруването от разстояние още по-лесно начинание.

На месечна база, оборотът в търговията от разстояние у нас нараства с едва 0.2% през март. Този резултат идва след спад от 1.4% през февруари и намаление от 0.5% през януари. През последните три месеца на миналата 2018 година, търговията от растояние записва увеличение от съответно 4.5% през октомври, 0.7% през ноември и 1.8% през декември.

Като цяло, през март 2019 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, се увеличава с 0.6% в сравнение със същия месец на предходната година. На месечна база, разтежът възлиза на 0.3%.

През март 2019 г. се наблюдава по-значителен ръст на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 3.2%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2.7%. По-съществено намаление е отчетено при търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 3.0%.

Андрей Попеску: Доверието е основно при онлайн търговиятаНе е толкова лесно да се намерят квалифицирани служители, според директора на eMAG България

През март 2019 г. в сравнение със същия месец на 2018 г. оборотът намалява при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 8.5%, докато при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано увеличение съответно с 12.8 и с 4.1%.

По-значителен ръст при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е отчетен при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - с 11.8%.

Спад е регистриран при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 11.7%.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg