Търговията от разстояние у нас забавя растежа си

503
Търговията от разстояние у нас забавя растежа си

2.5% ръст на годишна база отчита оборотът от търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет, сочат данните на Националния статистически институт за месец декември миналата година.

Търговията от разстояние отчита ръст от 0.4% спрямо предходния месец ноември на миналата година.

Данните показват, че темпът на растеж на продажбите чрез интернет, пощата и по телефона се забавя, тъй като през ноември бе отчетен годишен ръст от 6.6%. 

Като цяло през декември 2017 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, бележи ръст от 4.9%, в сравнение със същия месец на предходната година.

През декември 2017 г., в сравнение със същия месец на 2016 г., оборотът нараства по-значително при: търговията на дребно с разнообразни стоки - с 12.6%, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 8.4%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - със 7.5%, търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 7.3%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - със 7.0%.

Спад е регистриран само при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 12.5%.

Търговията на дребно забавя ръста сиИнтересно е да се отбележи, че въпреки двуцифрените ръстове в търговията от разстояние (онлайн, по пощата и др.) от началото на годината, месец април носи спад от 0.7% на годишна база.

През декември 2017 г. се наблюдава по-значително увеличение на оборота спрямо предходния месец при: търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 2.1%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 0.7%.

Намаление е отбелязано при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали и при търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - по 0.1%.

 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg