Търговията с пшеница на Русенската стокова борса отново в широк ценови диапазон

402
Търговията с пшеница на Русенската стокова борса отново в широк ценови диапазон

Характерното за зърнения борсов кръг на редовната сесия на Русенската стокова борса през миналата седмица е, че заявките за търгуване с пшеница са в широк ценови интервал и отново не е намерена равновесна цена, удовлетворяваща продавачи и купувачи, коментира директорът на борсата Иван Иванов.

Позиции "продава" са при ценови нива 290-320 лв./т, но заявки "купува" при тази висока цена не са подадени. За отбелязване е, че предложеното зърно е с добри качествени показатели, подчерта още Иван Иванов. Предложенията за ечемик са: "купува" 180-200 лв./т и "продава" - над 250 лв./т.

Според брокерите това са нормални процеси за българските условия на търговия на селскостопанската продукция, при които не действат редица чисто пазарни механизми, регулиращи пазарния риск и присъщи на високо организираните пазари.

Спекулативният момент при формирането на цените на зърното е висок, подчерта Иван Иванов, цитиран от БНР. Той смята, че допълнителен фактор, допринасящ за наличието на високо амплитудни ценови колебания, е все още липсата на окончателни данни за количеството и качеството на тазгодишната реколта.

При останалите аграрни стоки на Русенската стокова борса не се наблюдава сериозна промяна в цените. Предложенията за продажба на брашно тип "500" отбелязва лек спад до нива 435-445 лв./т Почти константни остават и предложенията за продажба на олио - в диапазона 1,25-1,40 лв./л. Основните хранителни стоки, предложени за търгуване на борсата, са с относително постоянни цени през последните сесии.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg