Търговията се съживява през декември

476
Търговията се съживява през декември

През декември 2009 г. оборотът в търговския сектор отбелязва ръст от 4.7% спрямо предходния месец, резултат от положителните темпове в търговията на дребно и в търговията на едро - съответно 7.5 и 4.7%, които компенсират намалението от 5.9% в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт.

За периода януари - декември 2009 г. оборотът намалява с 14.8% в сравнение със същия период на предходната година, което се дължи на отчетения спад и в трите основни търговски дейности. Стойността на общия индекс се определя основно от намалението в търговията на дребно и търговията на едро - съответно 8.8 и 13.2%, тъй като двете дейности формират около 94% от търговския оборот. В търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт спадът достига 40.3%.

Оборотът в търговския сектор през декември 2009 г. намалява с 15.7% в сравнение със същия месец на предходната година.

В търговията на дребно общото намаление от 11.0% се дължи на отрицателните темпове във всички наблюдавани съставни дейности. Близо до нивото на декември 2008 г. остават търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия и търговията с фармацевтични и медицински стоки - съответно -0.4 и -1.2%, като относителният им дял в обема на оборота е около 35%. Индексът се редуцира значително от намалението в търговията с компютърна и комуникационна техника - 19.2% и в търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита - 19.5%, които формират приблизително същия дял от обема на оборота.

Търговията на едро отбелязва спад от 13.8%, който се дължи на взаимодействието между разнопосочните темпове на съставните дейности. В търговията със селскостопански суровини и живи животни е отчетен висок ръст - 40.4%, свързан с различната интензивност на покупките и продажбите на тези продукти през отделните месеци. Дейността не може да компенсира намалението в останалите групи, тъй като формира около 10% от обема на оборота. По-голямо от средното е намалението в търговията с неселскостопански междинни продукти - 25.1% и търговията с машини, оборудване и части за тях - 35.7%. В търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия и търговията с нехранителни потребителски стоки спадът е незначителен - съответно 1.6 и 4.0%, а относителният дял на тези дейности от обема на приходите е около 40%.

В търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт намалението е най-голямо - 43.4%. Това се дължи основно на търговията с автомобили и мотоциклети, където е регистриран спад от 44.0%, а дейността формира около 93% от обема на оборота.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg