Търговията се свива и през май

777
Търговията се свива и през май

По предварителни данни оборотът в търговския сектор през май 2010 г. намалява с 12.4% в сравнение със същия месец на предходната година, сочат данни на НСИ.

В търговията на дребно е регистриран спад от 8.7%. Търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия отбелязва ръст от 1.4%, свързан със сравнително постоянния характер на потреблението. По-малко от средното е намалението в търговията с автомобилни горива и смазочни материали и в търговията с фармацевтични и медицински стоки, съответно 6.8 и 7.2%, като двете дейности формират около една трета от оборота. Спадът все още е значителен в търговията с компютърна и комуникационна техника - 19.0%, но се наблюдава тенденция на забавянето му.

В търговията на едро е отчетено намаление от 12.1%, резултат от отрицателните темпове във всички съставни дейности. Индексите варират в границите от -7.3% в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, до -34.2% в търговията с машини, оборудване и части за тях. Стойността на общия индекс обаче се определя до голяма степен от спада в търговията с неселскостопански междинни продукти - 10.3%, тъй като дейността формира около 40% от обема на оборота.

Намалението все още е голямо в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт - 28.4%, но се запазва тенденцията на постепенното му забавяне.

През май 2010 г. оборотът намалява незначително спрямо предходния месец, като общият спад от 1.4% се дължи на разнопосочните темпове, отчетени в трите основни търговски дейности. В търговията на дребно се наблюдава ръст от 1.8%, но негативно влияние върху индекса оказва намалението в търговията на едро - 2.6% и в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт - 1.2%.

За периода януари - май 2010 г. оборотът в търговския сектор намалява с 15.6% в сравнение със същия период на 2009 година. Темповете са отрицателни и в трите основни търговски дейности и варират от 11.3% в търговията на дребно до 34.2% в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт. В търговията на едро е отчетен спад от 15.0%, който оказва съществено влияние върху стойността на общия индекс, тъй като дейността формира около 70% от търговския оборот.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg