Търговията у нас със спад от 19% за година

454
Търговията у нас със спад от 19% за година

През януари 2010 г. оборотът в търговския сектор по предварителни данни намалява с 19.0% спрямо същия месец на предходната година.

Търговията на дребно отбелязва спад от 12.9%, който се дължи на отрицателните темпове във всички съставни дейности. В търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия намалението е незначително - 1.0%, поради сравнително постоянния характер на потреблението.

В останалите дейности, свързани с търговията на всички видове нехранителни стоки, спадът варира от 10.3% в търговията с фармацевтични и медицински стоки до 21.9% в търговията с компютърна и комуникационна техника. Намалението в търговията с автомобилни горива и смазочни материали е близко до средното - 13.8%, а дейността формира около една четвърт от обема на оборота.

В търговията на едро общото намаление от 19.0% е резултат на отчетения спад във всички наблюдавани дейности. Близо до нивото на януари 2009 г. се задържат търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия и търговията с нехранителни потребителски стоки, при които намалението е съответно 5.7 и 6.5%. Негативно влияние върху индекса оказва значителният спад в търговията с неселскостопански междинни продукти - 28.1% и в търговията с машини, оборудване и части за тях - 37.5%.

В търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт намалението е най-голямо - 38.3%, но дейността създава около 5% от търговския оборот и оказва слабо влияние върху общия индекс.

През януари 2010 г. оборотът намалява значително в сравнение с декември 2009 г. - 28.5%. Тенденцията се проявява в началото на всяка година и има относително постоянен характер. Отрицателните темпове за трите основни търговски дейности са близки и варират в границите от 25.4% при търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт до 29.7% в търговията на едро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg