Търговските банки подпомагат чрез консултантска дейност кандидатите по ПРСР

375
Търговските банки подпомагат чрез консултантска дейност кандидатите по ПРСР

Търговските банки ще могат да подпомагат чрез консултантска дейност бъдещите кандидати по Програмата за развитие на селските райони, като в същото време ще гарантират за коректното изпълнение на проектите им, съобщи изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” доц. д-р инж. Димитър Тадаръков по време на своята лекция в Американския университет в Благоевград.

По този начин за пръв път в България ще бъдат мащабно приложени инструментите на финансовия инженеринг, подчерта Тадаръков. Лекцията бе изнесена по време на Втората годишна конференция, организирана от изданието ГЕПАРД на „Пари”, в която участваха представители на местната власт, банковите институции и бизнеса от Югозападен регион.

Проектите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), които бъдат гарантирани от банковите институции, ще имат предимство при разглеждането и одобряването им от Комисията по избор на проекти по новата програма, изтъкна Тадаръков.

Той обясни, че ще обсъди своята инициатива с директори на търговските банки, след което ще ги покани да сключат Меморандум за сътрудничество. Управителният съвет към Управляващия орган на ПРСР одобри предварителния план за отваряне на мерките, по които програмата ще подпомага селските общини, неправителствените организации и аграрния бизнес, съобщи още Димитър Тадаръков. Той призова за по-голяма активност от тяхна страна, за да бъдат максимално усвоени и по най-ефективен начин средствата, които идват към българското село. Ще подкрепя всеки коректен проект, отговарящ на българското законодателство и регламентите на ЕС, който идва да кандидатства при нас, защото в програма има много пари - 6 пъти повече, отколкото по САПАРД, каза Тадаръков.

За периода до 2013 г. бюджетът по нея възлиза на 3, 240 млрд. евро. Тези субсидии са за всички, затова за улеснение на кандидатите, Разплащателната агенция ще отвори изнесени офиси в по-големите общини на страната. Първите два от тях ще отворят врати в градовете Банско и Гоце Делчев.

Предстои министърът на земеделието и продоволствието да публикува със заповед поканите за набиране на първите проектни предложения по програмата и указанията към първите мерки, които ще бъдат отворени - мерки 112 „Създаване на стопанства на млади фермери”, 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 122 “Подобряване на икономическата стойност на горите”, 143 “Предоставяне на съвети и консултиране в земеделието в България и Румъния”, 223 „Първоначално залесяване на неземеделски земи”, 226 „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности” и под-мярка 431-2 „Придобиване на умения и постигане на обществена активност на съответната територия за потенциални местни инициативни групи”, съобщи още изпълнителният директор на ДФ „Земеделие”.

В годишното издание ГЕПАРД бяха поканени 30 фирми от Благоевградска област, 12 фирми от Кюстендилска област, 10 фирми от Пернишка област и към 50 фирми от Софийска област.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg