Търговският дефицит към края на април достига 3 млрд. лв.

809
Търговският дефицит към края на април достига 3 млрд. лв.

Общото външнотърговско салдо на България за периода януари - април 2018 г. е отрицателно и възлиза на малко над 3 млрд. лв., показват данните на Националния статистически институт.

След елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки дефицитът е по-малък, в размер на 1.85 млрд. лв.   
 
За първите четири месеца на годината от България са изнесени стоки на обща стойност 16.63 млрд. лв. (за държави от ЕС и извън Общоността). В сравнение със същия период на 2017 г.q износът се увеличава с 3.5%. Вносът пък достига 19.73 млрд. лв. и нараства с 5.8% спрямо същия период на 2017 година. 
 
Търговия с държавите от ЕС за периода януари-март 2018
 
Износът на България за страните от Европейския съюз през първото тримесечие се увеличава с малко над 13% спрямо същия период на 2017 г. и е в размер на 8.96 млрд. лева. Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Храни и живи животни“ (42.9%) и „Необработените материали, негодни за консумация (с изключение на горивата)“  (25.7%). Спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (с 26.7%). Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 68.6% от износа за държавите - членки на ЕС. 
 
Вносът от ЕС за периода януари-март пък се увеличава с 11.4% и достига 9.8 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция, а секторът, който отчита най-сериозно увеличение на вноса, са „Суровите материали, негодни за консумация“ (с 36.4%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (10.3%).  
 
Външнотърговското салдо за периода януари - март 2018 г. е отрицателно и е на стойност 842.8 млн. лева (242.6 млн. след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки).  
 
Търговия с трети страни за периода януари-април 2018
 
През периода януари - април 2018 г. износът на България за държавите извън Европейския съюз намалява с 15.6% в сравнение със същия период на 2017 г. и е на стойност 4.77 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, Македония, Руската федерация и Съединените американски щати, които формират 55% от износа за трети страни. 
 
Само за месец април 2018 г. износът на България за трети страни намалява с 9.7% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.27 млрд. лева.
 
През първите четири месеца на годината най-голям ръст на износа за трети страни в сравнение със същия период на 2017 г. е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (22.8%) и „Химични вещества и продукти“ (10.9%). Най-голям спад пък се наблюдава в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (65.3%) и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (49%).
 
Вносът на България от държави извън ЕС за периода януари - април 2018 г. намалява с 2.3% в сравнение със същия период на 2017 г. и е на стойност 6.712.4 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Сърбия. Само за месец април 2018 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 3% на годишна база и е в размер на 1.76 млрд. лeвa.
 
Най-голямо процентно увеличение е отчетено в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (46%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (35.7%). Спад се наблюдава само в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (с 28.3 на сто).
 
Търговският дефицит на България с държавите извън ЕС към края на април достига 1.93 млрд. лв., а след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки отрицателното търговско салдо намалява до 1.45 млрд. лв.  
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...