Търговският дефицит към края на април достига 3 млрд. лв.

723
Търговският дефицит към края на април достига 3 млрд. лв.

Общото външнотърговско салдо на България за периода януари - април 2018 г. е отрицателно и възлиза на малко над 3 млрд. лв., показват данните на Националния статистически институт.

След елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки дефицитът е по-малък, в размер на 1.85 млрд. лв.   
 
За първите четири месеца на годината от България са изнесени стоки на обща стойност 16.63 млрд. лв. (за държави от ЕС и извън Общоността). В сравнение със същия период на 2017 г.q износът се увеличава с 3.5%. Вносът пък достига 19.73 млрд. лв. и нараства с 5.8% спрямо същия период на 2017 година. 
 
Търговия с държавите от ЕС за периода януари-март 2018
 
Износът на България за страните от Европейския съюз през първото тримесечие се увеличава с малко над 13% спрямо същия период на 2017 г. и е в размер на 8.96 млрд. лева. Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Храни и живи животни“ (42.9%) и „Необработените материали, негодни за консумация (с изключение на горивата)“  (25.7%). Спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (с 26.7%). Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 68.6% от износа за държавите - членки на ЕС. 
 
Вносът от ЕС за периода януари-март пък се увеличава с 11.4% и достига 9.8 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция, а секторът, който отчита най-сериозно увеличение на вноса, са „Суровите материали, негодни за консумация“ (с 36.4%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (10.3%).  
 
Външнотърговското салдо за периода януари - март 2018 г. е отрицателно и е на стойност 842.8 млн. лева (242.6 млн. след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки).  
 
Търговия с трети страни за периода януари-април 2018
 
През периода януари - април 2018 г. износът на България за държавите извън Европейския съюз намалява с 15.6% в сравнение със същия период на 2017 г. и е на стойност 4.77 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, Македония, Руската федерация и Съединените американски щати, които формират 55% от износа за трети страни. 
 
Само за месец април 2018 г. износът на България за трети страни намалява с 9.7% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.27 млрд. лева.
 
През първите четири месеца на годината най-голям ръст на износа за трети страни в сравнение със същия период на 2017 г. е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (22.8%) и „Химични вещества и продукти“ (10.9%). Най-голям спад пък се наблюдава в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (65.3%) и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (49%).
 
Вносът на България от държави извън ЕС за периода януари - април 2018 г. намалява с 2.3% в сравнение със същия период на 2017 г. и е на стойност 6.712.4 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Сърбия. Само за месец април 2018 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 3% на годишна база и е в размер на 1.76 млрд. лeвa.
 
Най-голямо процентно увеличение е отчетено в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (46%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (35.7%). Спад се наблюдава само в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (с 28.3 на сто).
 
Търговският дефицит на България с държавите извън ЕС към края на април достига 1.93 млрд. лв., а след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки отрицателното търговско салдо намалява до 1.45 млрд. лв.  
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg