Търговският дефицит скача двойно за първите 4 месеца на годината

734
Търговският дефицит скача двойно за първите 4 месеца на годината

През първите четири месеца на 2012 г. от България общо са изнесени стоки на стойност 12.3 млрд. лв. и спрямо съответния период на предходната година износът намалява с 1.7%. През април 2012 г. общият износ е в размер на 3.2 млрд. лв. и се увеличава с 2.5% спрямо същия месец на предходната година.

През периода януари - април 2012 г. в страната общо са внесени стоки на стойност 15.4 млрд. лв. (по цени CIF), или с 9.8% повече спрямо същия период на предходната година .

През април 2012 г. общият внос нараства с 11.2% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 4.2 млрд. лева.

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през периода януари - април 2012 г. и възлиза на 3.13 млрд. лв., което е с 1.59 млрд. лв. повече от салдото за първите четири месеца на 2011 година. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото за периода януари - април 2012 г. също е отрицателно и е в размер на 2.38 млрд. лева.

През април 2012 г. общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно и възлиза на 991.1 млн. лева. По цени FOB/FOB салдото също е отрицателно и е на стойност 773.3 млн. лева.

Търговия на България с трети страни

През периода януари - април 2012 г. износът на България за трети страни намалява с 2.0% спрямо съответния период на предходната година и е в размер на 4.9 млрд. лева. Основните търговски партньори на България са Турция, Китай, Русия, Сърбия, Република Македония и Обединените арабски емирства, които формират 50.6% от износа за трети страни.

Значително нараства износът за Обединените арабски емирства, Канада, Сирия и Бразилия, докато най-голям спад е отчетен при износа за Сингапур, Индия, ЮАР и Иран.

През април 2012 г. износът за трети страни намалява с 5.0% спрямо същия месец на предходната година и е на стойност 1.2 млрд. лева.

Вносът на България от трети страни за първите четири месеца на 2012 г. се увеличава с 13.3% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 6.5 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям ръст бележи вносът от Перу, Босна и Херцеговина и Бразилия, а най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Казахстан, Израел и Украйна.

През април 2012 г. вносът на България от трети страни нараства с 22.2% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на над 1.9 млрд. лева.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни за периода януари - април 2012 г. е отрицателно и е на стойност 1.62 млрд. лева.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg