Търговският дефицит за деветемесечието намалява с 38.3%

427
Търговският дефицит за деветемесечието намалява с 38.3%

© Pixabay

Търговският дефицит на България към края на месец септември 2019 година възлиза на 2.96 милиарда лева, като бележи спад от 38.3% в сравнение с деветмесечието на предходната година. Износът за първите девет месеца възлиза на 42.63 млрд. лв., а вносът е на стойност 45.6 млрд. лв., показват данните на Националния статистически институт.

Експортът нараства с 3.2% на годишна база, докато вносът намалява с малко над процент.

Търговия с трети страни


През периода януари - септември 2019 г. износът на стоки от България за трети страни нараства с 3.4% в сравнение със същия период на предходната година и е на стойност 13.613.5 млрд. лв.

Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, Руската федерация, Съединените американски щати и Република Северна Македония, които формират 50% от износа за трети страни.

През септември 2019 г. износът на стоки от България за трети страни намалява с 3.2% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.5 млрд. лева.

Вносът на стоки в България от трети страни през периода януари - септември 2019 г. намалява с 6.9% в сравнение със същия период на 2018 г. и е на стойност 15.39 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.

През септември 2019 г. вносът на стоки в България от трети страни намалява с 18.8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.57 млрд. лeвa.

Външнотърговското салдо на България с трети страни за първите девет месеца на 2019 г. е отрицателно и е в размер на 1.77 млрд. лева

През септември 2019 г. търговският дефицит на страната с държави извън ЕС е на стойност 78.5 млн. лева.

Търговия в ЕС

Износът за държавите от ЕС за първите девет месеца на година възлиза на 29.02 милиарда лева, като бележи ръст от малко над 3% спрямо същия период на миналата година. Вносът пък се увеличава с 2.2 на сто до 30.21 милиарда лева.

Така дефицитът на България при търговията в рамките на Общността достига 1.19 млрд. лв. за деветемесечието - със 17.5% по-малък от този за същия период на 2018 година.

Подробната статистика за търговските партньори на България в рамките на Европейския съюз се публикува с един месец по-късно. По данни на НСИ към края на август основните търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 66.5% от износа за държавите-членки на ЕС.

При вноса най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg