Търсят се 4000 учители, в училищата в страната текат ремонти

634
Търсят се 4000 учители, в училищата в страната текат ремонти

© Pixabay

До края на годината информационната система на МОН ще има нова функционалност.

Всички студенти, завършили педагогическа специалност, ще могат да се регистрират в нея, като ще имат възможност да избират общината, в която желаят да работят и дисциплината, която да практикуват. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде БГНЕС.

По този начин ще имаме ясна представа с какъв брой кадри разполагаме и къде има недостиг, уточни Вълчев. Не е изключено на някои места пенсионирани учители да продължат да работят, смята министърът.

Това са налага поради факта, че в последните години над 5000 учители се пенсионират, като тази година се очаква да излязат от системата между 4500 и 5000 учители, но още не се знае колко от тях ще останат на работа, въпреки правото си на пенсия.

Вълчев добави, че около 4000 учители се търсят сега в училищата в страната, като всички свободни работни места се обявяват в сайтовете на Регионалните управления по образованието и в Агенцията по заетостта. Само на територията на столицата се търсят 650 учители.

Общо учителите в страната са над 90 000 и очакваме тези места да бъдат заети, коментира Вълчев и добави, че най-голям недостиг на педагози има по физика, математика, химия, информатика, по чужди езици, търсят се също така и ресурсни учители. Образователният министър подчерта още, че новите учебни програми за 11 и 12 клас ще влязат в сила от 2020 г. и 2021 г.

Вълчев каза, че вече е облекчена процедурата и по преместването на ученици, като това ще става по служебен път, а не както досега – родителите да се занимават с преместването, като играят ролята на медиатори между двете училища. Също така ще работим и за намаляването на административната тежест, като първата промяна засяга тематичното разпределение, заяви министърът.

Той подчерта, че се предвиждат промени и в Наредбата за приобщаващо образование. Цялата информация ще се води по електронен път и ще отпаднат протоколите, които изготвят специалистите за всяко дете.

„Не сме се отказали и от едносменния режим. Той обаче не може да се въведе навсякъде от 2021 г., защото в по-големите общини има недостиг на сграден фонд и докато този проблем не се е преодолее, няма как учениците да преминат към едносменен режим на обучение. До 2020 -2021 г. може да въведем този режим в по-малките общини“, заяви Вълчев.

Той добави също така, че в близо 900 училища в цялата страна текат ремонти, а някои от тях няма да приключат до началото на учебната година, както и че основните ремонти ще започнат догодина. Министърът уточни, че общо държавните и общинските училища на територията на страната са близо 2400, а около 100 са частните.

Относно ремонтите, Вълчев поясни, че става въпрос за цялостни или козметични. „Близо 100 са училищата, които се ремонтират изцяло по ОП „Региони в растеж“ и по Програмата за развитие на селските райони. Близо 80 детски градини са предмет на цялостно обновяване.

Догодина очакваме още над 300 образователни институции да бъдат цялостно обновени. В около 50 от тях ще продължат ремонтите и след началото на учебната година. Това обаче няма да попречи на протичането на годината“, обясни министърът.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...