Търсят се проекти за 400 млн. евро

340
Търсят се проекти за 400 млн. евро

Два жълти минибуса с надпис “Аз Буки Веди Евро” стартираха днес към Северна и Южна България. "На добър път" им пожела министърът на науката и образованието Даниел Вълчев. В автобусите пътуват два екипа от Дирекция “Структурни фондове и държавни образователни програми” на МОН. Те ще организират семинари в 12 града, на които ще разяснят какви възможности предоставят структурните фондове за проекти по три програми - "Да направим училището привлекателно за младите хора", "Разработване на ученически и студентски практики", "Подкрепа за докторанти, поддокторанти специализанти и млади учени".

Безвъзмездната помощ от 400 млн. евро за проекти по тези три програми трябва да бъде усвоена за 7 години – до 2013 г. Програмите стартираха пилотно през 2007 г., каза Николай Янев, експерт в дирекцията “Структурни фондове и държавни образователни програми”.

Подадени са 600 проекта, от които са одобрени 200. С тях предстои да се сключат договори, каза Янев. Още не е уточнена максималната сума, която може да сключи проект, но за трите програми тя е различна.

За европарите могат да кандидатстват НПО, ВУЗ, училища и работодатели с партньорство с училища. Най-големи са индивидуалните грантове за финансиране на млади учени и институции. По първата програма могат да се финансират извънкласни дейности, както и проекти за борба срещу агресията в училище. На 10% от студентите с най-добър успех ще бъде предоставена стипендия около 90 лв., независимо от това дали учат в частно или държавно висше учебно заведение. Трите програми се финансират от Оперативната програма ”Развитие на човешките ресурси”, която се управлява от Министерство на труда и социалнита политика”.

15% от тези 400 млн. евро се предоставят от държавния бюджет. Информационната програма на МОН ще продължи до три седмици.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg