Търсят се проекти за 400 млн. евро

365
Търсят се проекти за 400 млн. евро

Два жълти минибуса с надпис “Аз Буки Веди Евро” стартираха днес към Северна и Южна България. "На добър път" им пожела министърът на науката и образованието Даниел Вълчев. В автобусите пътуват два екипа от Дирекция “Структурни фондове и държавни образователни програми” на МОН. Те ще организират семинари в 12 града, на които ще разяснят какви възможности предоставят структурните фондове за проекти по три програми - "Да направим училището привлекателно за младите хора", "Разработване на ученически и студентски практики", "Подкрепа за докторанти, поддокторанти специализанти и млади учени".

Безвъзмездната помощ от 400 млн. евро за проекти по тези три програми трябва да бъде усвоена за 7 години – до 2013 г. Програмите стартираха пилотно през 2007 г., каза Николай Янев, експерт в дирекцията “Структурни фондове и държавни образователни програми”.

Подадени са 600 проекта, от които са одобрени 200. С тях предстои да се сключат договори, каза Янев. Още не е уточнена максималната сума, която може да сключи проект, но за трите програми тя е различна.

За европарите могат да кандидатстват НПО, ВУЗ, училища и работодатели с партньорство с училища. Най-големи са индивидуалните грантове за финансиране на млади учени и институции. По първата програма могат да се финансират извънкласни дейности, както и проекти за борба срещу агресията в училище. На 10% от студентите с най-добър успех ще бъде предоставена стипендия около 90 лв., независимо от това дали учат в частно или държавно висше учебно заведение. Трите програми се финансират от Оперативната програма ”Развитие на човешките ресурси”, която се управлява от Министерство на труда и социалнита политика”.

15% от тези 400 млн. евро се предоставят от държавния бюджет. Информационната програма на МОН ще продължи до три седмици.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...