Тax Research UK: 40% сива икономика в България

1751
Тax Research UK: 40% сива икономика в България

През 2009 година България е имала най-голям сив сектор в ЕС, се посочва в изследване за събираемостта на данъците в Общността, направено по поръчка на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент от Тax Research UK.

Върху едно от три евро у нас не се плащат данъци, се допълва в проучването, обявиха от офиса на евродепутата Ивайло Калфин, цитирани от БТА.

Общо 12.7 милиарда евро през 2009 г. или 35.3 на сто от общия продукт на българската икономика не са били обложени. Така бюджетът е бил ощетен с 3.7 милиарда евро, което е било повече от достатъчно да се запълни дефицита в публичните финанси за 2009 г. от 2.3 милиарда.

Докладът показва, че ако България се справи със сивия сектор, тя би била в състояние за 3 години да изплати целия си държавен дълг, се допълва в съобщението.

След България се нареждат Румъния с дял на сивата икономика от 32.6 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) и Литва с 32 на сто. Средните нива в ЕС са 22 на сто от БВП на съюза. Най-добре събират данъците в Люксембург и Австрия, където над 90 на сто от дължимите суми отиват в хазната.

Депутатите социалисти публикуваха изследването в навечерието на започващата днес в Брюксел среща на върха на ЕС в Брюксел, за да призоват европейските лидери да се ангажират с намаляване на процента на неплащане на данъци наполовина до 2020 година. В момента в ЕС всяка година се губят 1 трилион евро от неплащане и укриване на данъци. Ако ЕС успее да свие с 50 на сто размера на сивия сектор, ще се освободят средства за възстановяването на инвестиционния капитал до нивата отпреди кризата, твърдят социалистите. Според тях това би позволило да се увеличат бюджетните приходи, без да се налага увеличаване на данъците.

"Пари в ЕС има, просто те не отиват там, където от тях има най-голяма нужда - за инвестиции и за хората в нужда", коментира председателят на групата на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода. Анализът показва, че най-ниска е данъчната тежест в Румъния, Ирландия и Словения. България ги следва с 28.9 на сто. Изследването заключва, че ниските данъци не водят до по-голяма събираемост. Не се открива пряка връзка и между размера на данъците и укриването и неплащането им, се заключава в съобщението.


 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Iv
# 0
15:03 | 1 March 2012
Сивата икономика дори е в повече но няма никакъв котрол. В Благоевград касови бележки се пускат само в Кауфланд, въпреки че и тук има нередноси - изписват се по големи киличества а закупуваш по малко. в била издават сиитемен бон, никъде не се пускат другаде касови бележки. Апаратите стоят за красота, а недай боже да си поискаш касова бележка. Вече не се и дразня когато миналата година бях свидетел на информиране на магазинер от служителка на нап за проверка. Защо е необходимо да се свързват касовите апарати, като не се отчитат продажбите. Да махнем другата печалба - ДДС отива в джоба на някои
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg