Телефон 112 ще заработи до края на годината

436
Телефон 112 ще заработи до края на годината

Единният европейски номер за спешни повиквания 112 ще заработи до края на годината. Още на 3 юли ще започнат да работят центровете на спешната линия в София и Русе. Това означава, че от тази дата жителите на София, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Русе, Велико Търново, Габрово, Силистра и Разград ще могат да ползват универсалната услуга. Това съобщи вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем по време на парламентарния контрол днес. Министър Етем припомни, че услугата 112 е безплатна и ще бъде предоставена на гражданите на страната до края на година.

През септември поетапно ще започнат да работят спешните центрове в Бургас и в Монтана, които също обхващат около 10-ина области.

От 1 октомври на разположение ще бъдат и последните два центъра - в Кърджали и във Варна, които покриват оставащите райони, каза Емел Етем. Тя добави, че графикът за поетапното въвеждане на спешните телефонни центрове у нас е представен в Брюксел. Това демонстрира волята на правителството да изгради системата 112, като навакса по този начин пропуските на две правителства, започнали още от 1997 г. Телефон 112 е една много по-сложна система, която ще се изгради поетапно и успешно в страната. Спешният телефон 112 се изгражда от Министерството на вътрешните работи, Министерството на извънредните ситуации и Министерството на здравеопазването.

Министърът на извънредните ситуации каза още, че от 2 юни са започнали работа 24 оперативно комуникационно-информационни центъра. Емел Етем подчерта, че те не са телефон 112, а са центрове, които приемат информация и уведомяват изпълнителната власт при възникване на бедствия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg