Телекомите длъжни да информират за събиране на задълженията

801
Телекомите длъжни да информират за събиране на задълженията

Операторите ще бъдат задължени да информират абонатите при предприемане на действия по събиране на техни задължения, съобщиха от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Регулаторният орган взел решение да промени Общите условия за взаимоотношения с крайните потребители на предприятията, предоставящи гласови телефонни услуги, на базата на общественото недоволство и многобройните жалби.

Комисията ще изиска клауза, която задължава операторите предварително и по подходящ начин (чрез кратко текстово съобщение – SMS, писмо с обратна разписка, записващ се телефонен разговор, писмо по електронната поща на посочен от абоната електронен адрес за контакти и др.) да информират абоната за извънсъдебно събиране на задължения, включително и когато за целта ще се ползват услугите на трети лица (кредитни бюра, агенции за събиране на вземания и други).

Операторите ще бъдат задължени и да информират потребителите както за размера и основанието на паричното им задължение, така и за третото лице, което ще събира вземането.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg