Телевизия ARD хвали Кристалина Георгиева

553
Телевизия ARD хвали Кристалина Георгиева

В навечерието на изслушването в Европарламента на новата българска кандидатка за еврокомисар Първа германска обществена телевизия ARD подготви портрет на Кристалина Георгиева с автор Йорг Паас. Ето какво се казва в него:

Трябва ли въобще да я изслушваме преди да я одобрим! - сигурно би възкликнал всеки евродепутат, след като преди това се е запознал подробно с биографията на Кристалина Георгиева, вицепрезидент на Световната банка и българска кандидатка за еврокомисар. Защо още отначало България не издигна кандидатурата на тази самоуверена и вдъхваща респект жена, вместо да предлага напълно некомпетентната и недорасла за такъв пост бившия външен министър на страната Румяна Желева, която се изложи на европейската сцена.

Може би отговора трябва да търсим в това, че Кристалина Георгиева не бе свободна, за да бъде номинирана, може би тя е била напълно удовлетворена от работата си във Вашингтон, която не е мислела да напуска, както уверяваше още миналата година, когато беше спрягана за финансов министър на България.

След безславното оттегляне на Румяна Желева изникна спешна нужда от нов и надежден кандидат, който да спаси външния имидж на България. Така се стигна до нов опит на премиера Бойко Борисов да убеди Кристалина Георгиева - този път с успех. Самият Борисов вярва дълбоко в способностите на новата кандидатка и казва дори, че като ниво и качества Георгиева превъзхожда всички останали кандидат-еврокомисари.

Кристалина Георгиева е първата източноевропейка, изкачила се толкова нависоко в етажите на Световната банка.

След завършване на висшето си икономическо образование тя започва работа в Софийския университет, следват покани за лекции в Йейл и Харвард, както и в Лондонското училище по икономика. В Световната банка тя постъпва на работа през 1993 година като експертка по екология и устойчиво развитие, по-късно се профилира като експерт за Централна Азия и Русия.

Това много би облекчило работата й на новия пост в Брюксел, смята самата Георгиева, допълвайки, че председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозо цени високо богатия й опит в областта на международното сътрудничество. В новата Еврокомисия Кристалина Геогиева ще отговаря за хуманитарната помощ и реакцията при кризи - един новосъздаден ресор в Комисията, окачествен от опозицията в България като маловажен и незначителен.

Не е съгласна с това Кристалина Георгиева. Тя уверява, че много от страните-членки виждат именно в този ресор едно от лицата на ЕС. А в очите на онези, които разчитат на такава помощ, например хората от Хаити, няма по-важен ресор от този. В родината си Кристалина Георгиева е малко позната. За първи път името й започна да се споменава в предизборната кампания за парламентарните избори миналото лято. Бъдещата си дейност в Брюксел тя смята да посвети на подобряването на имиджа на България в чужбина.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg