Теменужка Петкова: Мораториум върху сметките за ток няма да има

893
Теменужка Петкова: Мораториум върху сметките за ток няма да има

© Теменужка Петкова

Появилите се предложения за мораториум върху плащането на сметките за електроенергия са вредни и личното ми мнение, е че можем да стигнем до ситуация, в която популизмът ще стане по-опасен от вируса. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на извънреден брифинг след проведените разговори между министерството, трите енергоразпределителни дружества и Комисията за енергийно и водно регулиране. 

“Тогава би трябвало потребителите на парното в София също да не платят своите сметки, което означава, че Топлофикация София няма да може да се разплати с доставчика си Булгаргаз, а той, от своя страна, няма да може да преведе парите на своя доставчик – Газпром”, обясни Иванов.

Теменужка Петова уточни, че в индивидуални случаи, когато клиентите не могат да платят сметката си в посочените срокове, те ще могат да подадат молба за разсрочване.


Тя също така заяви, че с ЕРП-тата е договорено осигуряване на непрекъснатост на електроснабдяването. Спират се плановите ремонти, като ще се извършват само такива в случаи на неотложна необходимост, тоест на аварии.

“По отношение на инициативата на Министерство на образованието за осигуряване на онлайн обучение, ще се гарантира подаването на електрическа енергия, за да могат децата да проведат учебните си занятия нормално и спокойно”, каза още енергийният министър.

Трите ЕРП-та ще проверят всички болници на територията на страната. Те са длъжни да разполагат със собствен трафопост, който да гарантира автономно захранване. Ще се провери функционирането на тези системи, които са собственост на болниците – дали са в изправност и дали биха могли да реагират в спешни аварийни ситуации.

В рамките на обявеното извънредно положение до 29 март инкасаторите на ВиК операторите няма да извършват отчитане на водомерите по домовете, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. 

“Указанията на ВиК операторите са потребителите да направят сами отчет на своите водомери и да съобщават показанията по телефона и по интернет. Така ще се ограничи личният контакт между инкасаторите и потребителите”, заяви Аврамова.

Там, където не са съобщени показания, сметките ще се отчитат по базови данни за предишни периоди.

“Относно заплащането на дължими суми, за да няма струпване на хора, препоръчваме на потребителите да ползват заплащане на услугата по електронен път”, каза още министърът на регионалното развитие.

По думите ѝ в помещенията на касите ще се допускат ограничен брой хора, в зависимост от големината на помещението и броя на касите. Помещенията ще се дезинфекцират редовно, а служителите ще бъдат оборудвани с предпазни средства.

Бизнес и президент на спешна среща за мерки в помощ на бизнесаБизнесът и президентът Румен Радев се събраха на спешна среща, за да обсъдят мерките срещу коронавируса

Според Теменужка Петрова трите ЕРП-та също ще стимулират разплащанията и подаването на информация по електронен път.

“Всяко ЕРП ще посочи на своя сайт съответен имейл и телефон, така че всички потребители да могат да се свържат и да се избегнат преките контакти и струпването на хора на едно и също място”, заяви тя.

За възрастните хора, които са затруднени с използване на онлайн услуги, са предвидени няколко основни мерки. Създава се организация, която да осигури достъп до максимум един клиент на едно гише, за да няма струпване на хора в затворените пространства.

“Това може да доведе до образуване на опашки в пространството пред помещенията, но клиентите трябва да проявят разбиране, защото това се прави в интерес на тяхната безопасност и тяхното здраве”, каза още Петкова.

По темата за природния газ и ангажимента за разработавне на механизъм, по който клиентите на Булгаргаз ще могат са си върнат надвзетите суми, на база предоговарянето на условията между Булгаргаз и Газпром, тя заяви, че се очаква механизмът скоро да бъде ясен. 

“В рамките на тази седмица с колегите от КЕВР и парламента ще предприемем всички необходими действия, така че въпросът да бъде разрешен и всички клиенти на Булгаргаз да си получат надвзетите суми от август 2019 година насам”, каза Петкова.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg